ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Θανατηφόρος ο MERS, όμως προλαμβάνεται η λοίμωξη

Οι δείκτες εξάπλωσης του κορονοϊού MERS έχουν αρχίσει να φθίνουν και η επιστημονική κοινότητα κάνει συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΟΥ: Θανατηφόρος ο MERS, όμως προλαμβάνεται η λοίμωξη

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Keiji Fukuda, τα περισσότερα από τα 824 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από το 2013 θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.

Περίπου το 40% των ασθενών που μολύνθηκαν έχασαν τελικά τη ζωή τους. Ο Fukuda δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω του MERS είναι πολύ υψηλότερο από έναν κοινό ιό.

Σύμφωνα με τον Fukuda, δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς μεταδίδεται ο ιός στις μικρές τοπικές κοινότητες, όμως οι λοιμώξεις που καταγράφονται στα νοσοκομεία μπορούν να αποφευχθούν.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πρώτα κρούσματα προέκυψαν έπειτα από την επαφή με καμήλες. Παραμένει ασαφές κατά πόσο άλλα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.

Στη δήλωσή του, ο Fukuda αναφέρει επίσης πως έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μελέτες για την παρασκευή εμβολίου ενάντια στο MERS, όμως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να τελειοποιηθεί.