ΥΓΕΙΑ

Ποιο όργανο του σώματος αποκαλύπτει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2013 και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Ποιο όργανο του σώματος αποκαλύπτει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι τα πρώτα σημάδια της νόσου θα εντοπίζονται με τη βοήθεια μιας νέας εξέτασης.

Μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται βήτα αμυλοειδή αποτελούν βασικό βιολογικό δείκτη για το Αλτσχάιμερ. Αυτές οι πρωτεΐνες υπάρχουν στον εγκέφαλο αλλά και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί επί της ουσίας επέκταση του ανθρώπινου εγκεφάλου κι έτσι μια εγκεφαλική πάθηση όπως το Αλτσχάιμερ αποκαλύπτεται μέσα από τα μάτια.

Αυστραλοί ερευνητές από τον επιστημονικό οργανισμό CSIRO εξέτασαν μια μικρή ομάδα ασθενών χρησιμοποιώντας κουρκουμά σε υγρή μορφή. Πρόκειται για μια φυσική ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο κάρυ.

Ο κουρκουμάς προσκολλάται στις βήτα αμυλοειδείς πρωτεΐνες, επιτρέποντας στους γιατρούς να τις εντοπίζουν με τη βοήθεια μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η μέθοδος παρέχει ακριβή διαγνωστικά αποτελέσματα σε ποσοστό 100% και μάλιστα μπορεί να προβλέψει πότε θα εκδηλωθούν τα συνήθη συμπτώματα του Αλτσχάιμερ 15 έως και 20 χρόνια πριν την επίσημη κλινική διάγνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ που προβλέπει το Αλτσχάιμερ
Χάνεται η μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ: Αναποτελεσματικές οι έρευνες σε ποσοστό 99%
Τι να πίνετε για να γλιτώσετε την άνοια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ