ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Αίτια & συμπτώματα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνήθης ορμονική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πήρε το όνομά του από τις μικρές κύστες που εμφανίζονται στα τοιχώματα των ωοθηκών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Αίτια & συμπτώματα

Η ακριβής αιτία εκδήλωσης της διαταραχής παραμένει άγνωστη.

Ωστόσο, μερικοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

- Υπέρμετρη παραγωγή ινσουλίνης: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να αξιοποιούν τη γλυκόζη – τη βασική πηγή ενέργειας του σώματός μας. Εάν μια γυναίκα παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός αδυνατεί να την αξιοποιήσει αποτελεσματικά κι έτσι το πάγκρεας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ώστε τα κύτταρα να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη. Η περιττή ινσουλίνη έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες.

- Ήπια φλεγμονή: Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν ουσίες για να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη, η διαδικασία ονομάζεται φλεγμονή. Αρκετές γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο εκδηλώνουν συχνά ήπιας μορφής φλεγμονές.

- Κληρονομικότητα: Εάν η μητέρα ή η αδερφή μιας κοπέλας πάσχει από το σύνδρομο, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσει και αυτή κύστες στις ωοθήκες. Είναι επίσης πιθανό το σύνδρομο να οφείλεται σε μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων.

- Μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου: Η υπερβολική έκθεση του εμβρύου σε ανδρογόνα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των γονιδίων και να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης του συνδρόμου στο μέλλον.

Πρώιμες ενδείξεις και συμπτώματα

Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται συνήθως μετά την πρώτη περίοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο εκδηλώνεται αργότερα, για παράδειγμα σε γυναίκες που παίρνουν ξαφνικά πολύ βάρος.

Τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε ίδια, κυρίως ως προς την ένταση. Δύο από τις συνηθέστερες ενδείξεις είναι οι εξής:

- Ακανόνιστος κύκλος περιόδου

- Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, ακμή ή αλωπεκία λόγω των αυξημένων ανδρογόνων

Και μπορεί να συνδυάζονται με:

- Απότομη αύξηση του βάρους

- Αυξημένη λιπαρότητα της επιδερμίδας

- Πιτυρίδα

- Αποχρωματισμό του δέρματος

- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνουν μελλοντικές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Τι μπορεί να κρύβει ο ακανόνιστος κύκλος στην περίοδο
Εφηβεία: Προσοχή στον ακανόνιστο κύκλο περιόδου