ΥΓΕΙΑ

Συνεχόμενο χασμουρητό: Αιτίες και αντιμετώπιση

Το χασμουρητό είναι μια ως επί το πλείστον ακούσια διαδικασία που συνήθως προκαλείται από υπνηλία ή κόπωση.

Συνεχόμενο χασμουρητό: Αιτίες και αντιμετώπιση

Εκδηλώνεται με το άνοιγμα του στόματος και την βαθιά εισπνοή, γεμίζοντας τους πνεύμονες με αέρα. Μερικά χασμουρητά είναι σύντομα, και κάποια διαρκούν για αρκετά δευτερόλεπτα.

Οι ακριβείς λόγοι που οι άνθρωποι χασμουριούνται είναι άγνωστοι ακόμα στην επιστήμη, αλλά είναι γνωστό ότι συμβαίνει όταν είναι κουρασμένοι ή πλήττουν. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένας άνθρωπος θα ξεκινήσει να χασμουριέται, όταν αντικρίσει να το κάνει ένας άλλος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μεταδοτικότητα του χασμουρητού οφείλεται στην επικοινωνία των ανθρώπων σε μια κοινωνική ομάδα. Επιπλέον, νέες έρευνες δείχνουν ότι το χασμουρητό βοηθά πέσει η θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Το υπερβολικό χασμουρητό σημαίνει ότι κάποιος χασμουριέται πολύ συχνά, ακόμη και όταν δεν είναι κουρασμένος.

Τι προκαλεί το συνεχόμενο χασμουρητό

-υπνηλία, κόπωση

-διαταραχές που προκαλούν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως η ναρκοληψία

-διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια (όταν το άτομο σταματάει να αναπνέει για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου)

-παρενέργειες φαρμάκων, όπως οι αναστολείς σεροτονίνης (SSRIs) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους

-αγγειοπνευμονογαστρικές αντιδράσεις (προβλήματα με τη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου) εξαιτίας αιμορραγίας μέσα ή γύρω από την αορτή ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακής προσβολής

Σε ακραίες και πολύ σπάνιες περιπτώσεις το συνεχόμενο χασμουρητό μπορεί να οφείλεται σε:

-επιληψία

-όγκο στον εγκέφαλο ή εγκεφαλικό επεισόδιο

-σκλήρυνση κατά πλάκας

-ηπατική ανεπάρκεια

Τρόποι αντιμετώπισης

Αν το συνεχόμενο χασμουρητό οφείλεται σε παρενέργειες φαρμάκων, ο γιατρός σας είναι πιθανό να μειώσει την δόση του φαρμάκου που λαμβάνετε.

Αν οφείλεται σε κάποια υπνική διαταραχή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια αγωγή για τον ύπνο ή τεχνικές που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα και ξεκούραστα όταν ξαπλώνετε.

Φυσικά, αν η αιτία είναι πιο σοβαρή (καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκοι ή ηπατική ανεπάρκεια) τότε η αγωγή επικεντρώνεται σε αυτά και όχι στην "παρενέργεια" του συνεχόμενου χασμουρητού.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν τελικά γιατί χασμουριόμαστε!

Οι αλλόκοτες «παρενέργειες» του οργασμού στον άνδρα

Κοιμηθείτε για να κρατήσετε το μυαλό σας νεανικό

Έξι παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος