ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την εξάπλωση του καρκίνου (video)

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk της Καλιφόρνια των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάσταση των καρκινικών κυττάρων ενός από του πιο κοινούς τύπους καρκίνου στον άνθρωπο, εκείνου των πνευμόνων.

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την εξάπλωση του καρκίνου (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο γονίδιο ευνοεί την κινητικότητα των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα τα κάνει να "αποκολλούνται" από τον κύριο καρκινικό όγκο και να "ταξιδεύουν" προς άλλα σημεία του οργανισμού (μετάσταση). Από τη στιγμή που τα υγιή κύτταρα δεν ταξιδεύουν μέσα στον οργανισμό μας, το γεγονός ότι εντοπίστηκε ένα γονίδιο που προσδίδει αυτή την ιδιότητα (της μετακίνησης) στα καρκινικά κύτταρα, θεωρείται ότι αποτελεί "άλμα" στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Τα καρκινικά κύτταρα μετακινούνται, επειδή έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν τις μοριακές προεξοχές τους που συμπεριφέρονται σαν άγκυρες. Στα φυσιολογικά κύτταρα, αυτές οι προεξοχές είναι σταθερές και τα κρατούν προσκολλημένα στις κατάλληλες θέσεις τους στον ιστό όπου ανήκουν.

Αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να "σηκώσουν" αυτές τις "άγκυρες", να εισέλθουν ελεύθερα στην ροή του αίματος και από εκεί να μεταφερθούν σε άλλα σημεία και όργανα του σώματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου στο 20% των καρκίνων, οι ασθενείς δεν έχουν ένα αντι-καρκινικό γονίδιο που είναι γνωστό ως "LKB1". Όταν αυτό το γονίδιο απουσιάζει, τότε ο καρκίνος εξαπλώνεται ταχύτερα/ευκολότερα και κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα.

Στην συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο γονίδιο, το οποίο ονομάζεται DIXDC1 και το οποίο είναι υπεύθυνο για να μεταφέρει στα καρκινικά κύτταρα την "εντολή" να αλλάξουν το μέγεθος και το πλήθος των μοριακών τους προεξοχών (άγκυρες).

Διαπίστωσαν πως όταν το γονίδιο DIXDC1 είναι ενεργό, αυτές οι προεξοχές μεγαλώνουν σε όγκο και γίνονται πιο "κολλώδεις", κρατώντας το καρκινικό κύτταρο σταθερό σε ένα σημείο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την μετάστασή του σε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Επίσης βρήκαν ότι καρκινικά κύτταρα που είχαν ήδη κάνει μετάσταση, είχαν χαμηλά επίπεδα του γονιδίου DIXDC1. Όταν, με τεχνητό τρόπο, οι επιστήμονες αύξησαν τα επίπεδα αυτά σε μεγάλο βαθμό, διαπίστωσαν ότι τα ίδια καρκινικά κύτταρα παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερη κινητικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Cell.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Δύο «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πρόληψη καρκίνου: 10 μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα

Το τεστ που ξεπερνάει το "τεστ Παπ" στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου

Η "αθώα" μικροεπέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό καρκίνο του προστάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ