ΥΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι τέσσερις τύποι καρκίνου του στομάχου

Επιστήμονες από το αμερικανικό ερευνητικό δίκτυο "The Cancer Genome Atlas" (TCGA) ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τέσσερις διακριτοί τύποι καρκίνου του στομάχου και πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στον τρόπο που οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν μελέτες επάνω στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Αυτοί είναι οι τέσσερις τύποι καρκίνου του στομάχου

Το μέχρι πρότινος ισχύον σύστημα κατηγοριοποίησης του καρκίνου του στομάχου αναγνώριζε δύο τύπους: διάχυτο και εντερικό. Το συγκεκριμένο σύστημα λαμβάνει υπόψιν κυρίως μεταβολές στα κύτταρα και τον ιστό. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι επαρκής, επειδή δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει τον γαστρικό καρκίνο. Αυτό συμβαίνει τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να φανούν αρκετά διαφορετικά κάτω από το μικροσκόπιο, ακόμη και όταν προέρχονται από τον ίδιο όγκο.

Στη νέα έρευνα, ο επικεφαλής καθηγητής Adam Bass από την ιατρική σχολή του Harvard, μαζί με την ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν σύνθετη στατιστική ανάλυση σε μοριακά χαρακτηριστικά συνολικά 295 καρκινικών όγκων.

Οι τέσσερις τύποι καρκίνου του στομάχου που αναγνώρισαν είναι:

-Τύπου 1: αντιστοιχεί στο 9% των καρκινικών όγκων που ανέλυσαν οι ερευνητές. Αυτός ο τύπος ήταν θετικός στον ιό Epstein-Barr (EBV)και είχε πολλά κοινά μοριακά χαρακτηριστικά με αυτόν τον ιό.

-Τύπου 2: αντιστοιχεί στο 22% των όγκων που αναλύθηκαν. Αυτός ο τύπος καρκίνου έδειξε υψηλό επίπεδο "μικροδορυφορικής αστάθειας" (microsatellite instability - MSI), όπου οι μεταλλάξεις έχουν την τάση να συσσωρεύονται σε επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες του DNA.

-Τύπου 3: Βρέθηκε στο 20% των όγκων που εξετάστηκαν. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίστηκε ως "γενωμικώς σταθερός", επειδή παρουσίασε χαμηλό επίπεδο παραγωγής κυτταρικών αντιγράφων (somatic copy number alterations - SCNAs) τα οποία μπορεί να προκύψουν από την αντιγραφή ή τη διαγραφή τμημάτων του γονιδιώματος.

-Τύπου 4: Εντοπίστηκε στο 50% των καρκινικών όγκων που εξετάστηκαν. Αυτός ο τύπος καρκίνου του στομάχου χαρακτηρίστηκε ως "χρωμοσωματικά ασταθής" (chromosomally unstable), επειδή παρουσίασε υψηλό επίπεδο SCNAs.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την εξάπλωση του καρκίνου (video)

Καρκίνος του δέρματος: Δύο «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πρόληψη καρκίνου: 10 μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα

Το τεστ που ξεπερνάει το "τεστ Παπ" στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου