ΥΓΕΙΑ

Ο απρόσμενος "ένοχος" που σας προκαλεί πιτυρίδα

Αν πιστεύετε ότι η πιτυρίδα είναι πάντα αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ξηρής επιδερμίδας, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε.

Ο απρόσμενος "ένοχος" που σας προκαλεί πιτυρίδα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cosmetic Science, μια πολύ πιθανή αιτία για τις ενοχλητικές νιφάδες στα μαλλιά σας μπορεί να είναι ένας μύκητας που ζει υποδορίως.

Ερευνητές εξέτασαν το έλαιο που παράγεται με φυσικό τρόπο από το δέρμα του κεφαλιού σε 23 άτομα που είχαν πρόβλημα πιτυρίδας και σε άλλα 23 άτομα που δεν είχαν κανένα τέτοιο πρόβλημα. Στη συνέχεια ανέλυσαν την χημική σύσταση του ελαίου αυτού για κάθε έναν συμμετέχοντα.

Αν και βασικός σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν για περίοδο 6 εβδομάδων βοηθάει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας (και αποδείχτηκε ότι όντως βοηθάει), οι επιστήμονες έκαναν μια ακόμα ανακάλυψη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με πιτυρίδα, το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής (και ειδικά η αυξημένη ποσότητα από αυτό) διεισδύει πολλές φορές βαθιά στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα "Malassezia", που "λατρεύει" τα λιπίδια και προκαλεί την πιτυρίδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μύκητας προκαλεί την επίμονη απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής, επειδή διαταράσσει του κύκλο αναζωογόνησης και επαναφοράς των υγιών κυττάρων. Ο Malassezia ευνοείται από την άφθονη παραγωγή λιπιδίων (στο έλαιο της κεφαλής) για να αναπτυχθεί. Έτσι όταν το έλαιο αυτό φτάνει πιο βαθιά στην επιδερμίδα του κεφαλιού, τόσο βαθύτερα βρίσκονται και τα λιπίδια και αναπτύσσεται ο μύκητας.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια μαλλιών: Οι 5 βιταμίνες που θα σας σώσουν

Τι να κάνετε για να μην "λαδώνουν" τα μαλλιά σας

Βαφές τέλος! Δείτε το σίδερο που θα αλλάζει χρώμα στα μαλλιά σας

Τι πρέπει να τρώτε για να έχετε πιο υγιή μαλλιά