ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ασπίδα για τα νεφρά η απώλεια σωματικού βάρους

Είναι γνωστό σε κάθε άνθρωπο που πάσχει από διαβήτη ότι είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της ασθένειας και της υγείας του η διατήρηση του σωματικού του βάρους σε κανονικά επίπεδα, αλλά μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων στο Meryland των ΗΠΑ, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα στον ρόλο του βάρους για τους διαβητικούς.

Διαβήτης: Ασπίδα για τα νεφρά η απώλεια σωματικού βάρους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η απώλεια σωματικού βάρους μπορούν να καθυστερήσουν τη χρόνια νόσο των νεφρών, η οποία "χτυπάει" πολύ συχνά τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη και κάνουν χρήση ινσουλίνης καθημερινά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ William C. Knowler και οι συνεργάτες του, μελέτησαν τα στοιχεία από μια παλαιότερη έρευνα επάνω στον τρόπο ζωής ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Στην αρχική έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 5.000 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι ηλικίας από 45 έως και 76 χρόνων, οι οποίοι είχαν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους μισούς εξ' αυτών να χάσουν το 7% του σωματικού τους βάρους μέσω ελέγχου της θερμιδικής πρόσληψής τους στην διατροφή και μέσω της σωματικής άσκησης. Στους υπόλοιπους παρείχαν απλά συμβουλευτικές υπηρεσίες και τους ενημέρωσαν γενικότερα για την ασθένειά τους.

Μετά από τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν δίαιτα και τακτική άσκηση έχασαν κατά μέσο όρο 8,6% του σωματικού τους βάρους περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αντίστοιχες οδηγίες.

Μετά και τον δεύτερο χρόνο της έρευνας, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν δίαιτα και άσκηση είχαν 31% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι εκτός από αυτό, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν θετικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως η κατάθλιψη, οι πόνοι στα γόνατα και η καρδιακή λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν οι τιμές του σακχάρου είναι οριακές

Τέλος στην ταλαιπωρία του τρυπήματος για την μέτρηση του ζαχάρου στους διαβητικούς

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Η κατάθλιψη στους διαβητικούς ασθενείς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους