ΥΓΕΙΑ

Ο γυναικείος κόλπος κρύβει την λύση για τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι έκδηλη η ανησυχία για την ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα κατά την οποία οι γιατροί συναντούν βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, κάτι που πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης χρήσης τους από τους ανθρώπους.

Ο γυναικείος κόλπος κρύβει την λύση για τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Τώρα, μια νέα έρευνα από την Σχολή Φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έρχεται να υποδείξει ότι η λύση στον πόλεμο κατά των ανθεκτικών αυτών βακτηρίων μπορεί να "κρύβεται" στον γυναικείο κόλπο!

Οι επιστήμονες απομόνωσαν μια ορισμένη ομάδα βακτηρίων στον γυναικείο κόλπο που είναι ικανή να καταστρέψει επικίνδυνα παθογόνα/βακτήρια, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανεπηρέαστα τα "καλά" και χρήσιμα για τον οργανισμό βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια ονομάζονται Lactobacillus gasseri και αποτελούν τη βάση για την ουσία Lactocilin, μια πιθανή εναλλακτική λύση στα κοινά αντιβιοτικά.

Το σώμα μας στεγάζει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία αποτελούν το "μικροβίωμα" του καθενός (microbiome). Αυτά τα βακτήρια είναι παντού: στο στόμα, στο δέρμα, στο έντερο και φυσικά στον κόλπο. Αυτά τα βακτήρια πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για μια σειρά από πράγματα: από το να επηρεάζουν την επιθυμία ενός ατόμου για συγκεκριμένες τροφές μέχρι την μετάδοση νευρολογικών μηνυμάτων. Πιστεύεται επίσης ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας.

Αυτή η έρευνα δείχνει άμεσα το πώς το μικροβίωμα μπορεί να προστατεύσει το άτομο έναντι των παθογόνων βακτηρίων που είναι μια συνεχής απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Το συγκεκριμένο κολπικό βακτήριο της οικογένειας των λακτοβάκκιλων (Lactobacillus gasseri) είναι υπεύθυνο για την φυσική προστασία του αναπαραγωγικού οργάνου της γυναίκας από επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με "οδηγό" το συγκεκριμένο βακτήριο στον κόλπο της γυναίκας θα μπορέσουν να εντοπίσουν άλλα βακτήρια με εξίσου προστατευτικές ιδιότητες σε άλλα μέρη του σώματος και να καταφέρουν στο προσεχές μέλλον να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη λύση για την καταπολέμηση των παθογόνων βακτηρίων που είναι ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο 23.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους από βακτήρια που δεν καταστρέφονται με τις ευρείας φάσματος αντιβιοτικές θεραπείες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Το 92% των ανθρώπων ζει με κάποιον ιό!

Πιο σημαντικός ο ρόλος του πλακούντα απ' ότι πιστεύαμε

Πολύποδας μήτρας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πολύποδα στο στομάχι