ΥΓΕΙΑ

Νέες θεραπευτικές επιλογές στην ψωρίαση και στην κνίδωση

Νέα σημαντικά δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, για την αποτελεσματικότητα και υπεροχή των ουσιών σεκουκινουμάμπης και ομαλιζουμάμπης κατά της Ψωρίασης και της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ) αντίστοιχα.

Νέες θεραπευτικές επιλογές στην ψωρίαση και στην κνίδωση

Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα Φάσης ΙΙΙ που παρουσιάστηκαν για την σεκουκινουμάμπη στο EADV 2014, αφορούν τη σταθερή αποτελεσματικότητα στην επίτευξη καθαρού δέρματος, ανεξαρτήτως από το πόσο βαριά ήταν η νόσος των ασθενών κατά την έναρξη της θεραπείας.

Ειδικότερα, οι νέες αναλύσεις των μελετών Φάσης ΙΙΙ, έδειξαν ότι η θεραπεία με σεκουκινουμάμπη 300mg είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά καθαρού έως σχεδόν καθαρού δέρματος κατά την Εβδομάδα 12, ανεξαρτήτως από τη βαρύτητα της ψωρίασης των ασθενών. Η επίτευξη καθαρού δέρματος διατηρήθηκε σε ασθενείς με ψωρίαση κατά τη διάρκεια ενός έτους θεραπείας. Επίσης, σημαντική θετική σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ της επίτευξης καθαρού έως σχεδόν καθαρού δέρματος με σεκουκινουμάμπη, και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκ νέου τις σημαντικά καλύτερες ανταποκρίσεις που παρατηρούνται στη δημοσιευμένη μελέτη FIXTURE, όπου η σεκουκινουμάμπη παρουσίασε υπεροχή σε σχέση με την ετανερσέπτη.

Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομάζονται πλάκες, και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο. Το 10-30% των ατόμων αναπτύσσουν αρθρίτιδα, που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις. Η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι παρόμοια με τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα, το διαβήτη τύπου 2 και την κατάθλιψη. Τα επώδυνα συμπτώματα περιορίζουν την ικανότητα των ασθενών να ασχολούνται με καθημερινές δραστηριότητες και επηρεάζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η σεκουκινουμάμπη είναι η πρώτη θεραπεία που στοχεύει εκλεκτικά την IL-17A και πρόσφατα έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση ως θεραπεία της μέτριας-σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Η τελική απόφαση για την έγκριση της σεκουκινουμάμπης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις αρχές του 2015.

Στο συνέδριο EADV 2014 παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά δεδομένα για τη χρήση της ομαλιζουμάμπης, της μοναδικής εγκεκριμένης επιπρόσθετης θεραπείας για ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η ομαλιζουμάμπη επιτυγχάνει σημαντική μείωση στον κνησμό και στην εμφάνιση πομφών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου, η απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει τα δεδομένα στη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, έχοντας στη διάθεσή τους μια θεραπεία αποτελεσματική και με γρήγορη δράση, με υψηλό προφίλ ασφάλειας, εύκολο σχήμα χορήγησης και μηδενική συμμετοχή για τον ασθενή.

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης και η συχνότητά της είναι 0.5–1% στον γενικό πληθυσμό. Είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών. Οι ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και η ποιότητα ζωής τους επιβαρύνεται σημαντικά δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους. Οι λιγότερες ώρες ύπνου και ο κνησμός στο δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.

Διαβάστε ακόμη:

Όταν η μόδα συναντά την... ψωρίαση

Abbvie: 13 νέα φάρμακα, επένδυση σε κλινικές μελέτες & ένα σκεύασμα που διαρκώς εκπλήσσει

Έκθεση Φωτογραφίας της Ρούλας Ρέβη για την Κνίδωση και την Ψωρίαση

Αυτοάνοσα νοσήματα: Αίτια και συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ