ΥΓΕΙΑ

Πέτρες στα νεφρά: Οι νέες οδηγίες πρόληψης

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών (ACP) δημοσιοποίησε νέες κατευθυντήριες γραμμές που απευθύνονται σε άτομα επιρρεπή στην εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.

Πέτρες στα νεφρά: Οι νέες οδηγίες πρόληψης

Στόχος είναι να προληφθεί η επανεμφάνιση της πέτρας στο μέλλον.

Οι πέτρες σχηματίζονται λόγω της συσσώρευσης στερεών υπολειμμάτων στα νεφρά. Βασικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος (να σημειωθεί πως τα νεφρά βρίσκονται εκατέρωθεν του παγκρέατος, ακριβώς επάνω από το λεπτό έντερο), εάν οι πέτρες δεν απορριφθούν μέσω των ούρων. Μία από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τις πέτρες στα νεφρά είναι η αιμορραγία.

Βασικό σημείο των νέων οδηγιών είναι η προτροπή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας υγρών –δύο λίτρα σε ημερήσια βάση– καθώς τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το μέτρο αυτό είναι αποτελεσματικό ώστε να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν οι πέτρες στα νεφρά.

Το νερό –και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών γενικότερα– βοηθά ώστε τα μικροσκοπικά τμήματα πέτρας που έχουν σχηματιστεί στα νεφρά να απομακρύνονται μέσω των ούρων και παράλληλα να μη συσσωρεύονται υπολείμματα ούρων στα νεφρά.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών συνιστά επίσης μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικών ενώσεων, φυσικά συστατικά που βρίσκονται στη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, τα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η μειωμένη κατανάλωση αναψυκτικών είναι επίσης απαραίτητη για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά. Τα αναψυκτικά περιέχουν οξαλικές ενώσεις αλλά και φωσφορικό οξύ, δύο συστατικά που προωθούν το σχηματισμό της πέτρας. Παράλληλα, τα αναψυκτικά είναι διουρητικά κι έτσι αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Οι νέες οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Annals of Internal Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που σώζει τα νεφρά σας
Οι 10 ενδείξεις που σημαίνουν πρόβλημα στα νεφρά
Τα 4 ποτά που θα καθαρίσουν τα νεφρά σας