ΥΓΕΙΑ

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του σπέρματος στη μετάδοση του HIV

Επί του παρόντος, η αποχή από το σεξ και η χρήση προφυλακτικού είναι τα μόνα μέσα πρόληψης που διαθέτουμε ενάντια στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Οι επιστήμονες μοχθούν προκειμένου να παρασκευάσουν διαλύματα τοπικής εφαρμογής που θα προστατεύουν από τη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, όμως οι προσπάθειές τους δεν έχουν καρποφορήσει εκτός εργαστηρίου.

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του σπέρματος στη μετάδοση του HIV

Τώρα όμως ανακαλύφθηκε η πραγματική αιτία αυτής της απογοητευτικής αποτυχίας και παραδόξως δεν είναι ο ίδιος ο ιός. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο «μέσο» που χρησιμοποιεί ο HIV για να μεταδοθεί: το ανδρικό σπέρμα.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, οι ερευνητές αναλύουν πώς το σπέρμα εξουδετερώνει άμεσα τα μικροβιοκτόνα που έχουν σχεδιαστεί στην την εξόντωση του HIV.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μικροβιοκτόνων σε κύτταρα που είχαν εκτεθεί στον HIV και σε κύτταρα που είχαν έρθει σε επαφή τόσο με τον ιό όσο και με το σπέρμα.

Παρατήρησαν ότι οι δείκτες λοίμωξης στη δεύτερη περίπτωση ήταν κατά 10 περίπου φορές μεγαλύτεροι και τα μικροβιοκτόνα ήταν έως και κατά 20 φορές λιγότερο αποτελεσματικά.

Η βαθύτερη κατανόηση του «μηχανισμού δράσης» του σπέρματος που ευνοεί τη μετάδοση του HIV θα βοηθήσει του επιστήμονες να καταλήξουν σε αποτελεσματικότερες μεθόδους πρόληψης.

Διαβάστε επίσης:

HIV: Τα συμπτώματα σε κάθε στάδιο της λοίμωξης
Δείτε πώς μεταδίδεται ο ιός HIV (βίντεο)