ΥΓΕΙΑ

Η ύπουλη πάθηση που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Βρετανοί αποτελούν «κινούμενη ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η ύπουλη πάθηση που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

Ο «αθόρυβος δολοφόνος» είναι βασική αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δεν εκδηλώνεται με εμφανή προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα.

Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό, την καρδιοπάθεια, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Public Health England, πέντε εκατομμύρια Βρετανοί δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση. Ο καθηγητής Graham MacGregor, πρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού Blood Pressure UK, συμπληρώνει πως «πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω της ανεβασμένης πίεσής τους».

Όπως τονίζει με τη σειρά του ο καθηγητής Peter Weissberg, διευθυντής του Βρετανικού Συλλόγου για την Καρδιά (BHF), η υπέρταση δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα μέχρι να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, όμως είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί.

«Είναι απαράδεκτο να καταγράφονται τόσα εμφράγματα και εγκεφαλικά που μπορούν να προληφθούν, όταν η λύση είναι τόσο απλή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Weissberg.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές τιμές τις αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)
Τι είδους τσάι πρέπει να πίνετε αν έχετε υπέρταση
Το σκόρδο ως γιατροσόφι για την υψηλή πίεση: Μύθος ή αλήθεια;