ΥΓΕΙΑ

Βρογχιολίτιδα: Πώς να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας

Η εποχή της βρογχιολίτιδας επιστρέφει. Μια καλοήθης αρρώστια η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στα βρέφη. Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά μικρής ηλικίας και τους καπνιστές.

Βρογχιολίτιδα: Πώς να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας

Σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας (InVs) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που προσβάλλονται από την ασθένεια άγγιξαν το 30% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή η νόσος των μικρών αεραγωγών, που προκαλείται από ένα πολύ μολυσματικό ιό επηρεάζουν κάθε χειμώνα σχεδόν το 30% των βρεφών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Πρόληψης Υγείας στην εκπαίδευση (Inpes). Αυτός ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, μεταφέρεται με το σάλιο (ζει 30 λεπτά στα χέρια και 6-7 ώρες πάνω στα ρούχα).

Στους ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα απλό κρύωμα αλλά αν μεταδοθεί στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή βρογχιολίτιδας. Επιπλέον, σε παιδιά κάτω των 3 μηνών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η ανάρρωση διαρκεί 5-10 ημέρες αλλά στα παιδιά μπορεί να κρατήσει 2-3 εβδομάδες.

Ενόψει αυτής της έξαρσης ο Inpes μεριμνεί και συμβουλεύει τους γονείς: κατά την περίοδο, λοιπόν, που η επιδημία είναι επικίνδυνη θα πρέπει να πλένεστε συστηματικά πριν αγγίξετε οποιοδήποτε αντικείμενο, να αποφεύγετε τους κλειστούς δημόσιους χώρους και τα φιλιά όταν είστε άρρωστοι.
Αν έχετε ήδη προσβληθεί από τον ιό δεν είναι ανάγκη να καταφύγετε στα αντιβιοτικά, εκτός εάν υπάρχει υποψία για βακτηριακή λοίμωξη και αν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην πρόσληψη τροφής. Εκτός από μια ελαφρώς κεκλιμένη θέση ύπνου (κεφάλι υψηλότερα από τα πόδια περίπου 30%), θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα σωληνάριο για να ανοίξει η μύτη σας, ή πίνοντας υγρά για ενυδάτωση και κάνοντας φυσιοθεραπεία στο στήθος με αναπνευστικές κινήσεις.