ΥΓΕΙΑ

Μύκητες στα νύχια: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητα είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται αρχικά με την εμφάνιση μιας λευκής ή κιτρινωπής κηλίδας κάτω από την άκρη του νυχιού, είτε στο χέρι είτε στο πόδι.

Μύκητες στα νύχια: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Όσο η λοίμωξη προχωρά βαθύτερα, μπορεί το νύχι να αποχρωματιστεί, να γίνει πιο παχύ και σκληρό ή να θρυμματίζεται στο άκρο του. Συνήθως η λοίμωξη επηρεάζει ένα από τα νύχια και όχι όλα τα νύχια στο χέρι ή το πόδι.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από μύκητα (ονυχομύκωση) είναι τα εξής:

- σκλήρυνση και πάχυνση του νυχιού
- νύχια που σπάνε, θρυμματίζονται ή έχουν τραχιά επιφάνεια
- αλλοίωση του σχήματος του νυχιού
- σκούρο χρώμα στο νύχι
- τα νύχια χάνουν τη λάμψη τους επιφανειακά

Πιθανή συνέπεια της λοίμωξης είναι και η λεγόμενη ονυχόλυση, όταν δηλαδή η ονυχιαία πλάκα απομακρύνεται από την κοίτη της.

Η μυκητίαση των νυχιών οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε μια κατηγορία μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα.

Οι μύκητες αγαπούν το υγρό και θερμό περιβάλλον και εισβάλλουν στον οργανισμό από μικροσκοπικές ανοιχτές πληγές ή από ένα μικρό κενό ανάμεσα στο νύχι και την κοίτη του.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει από του στόματος θεραπεία με τερβιναφίνη και ιτρακοναζόλη. Οι δραστικές αυτές βοηθούν ώστε να αναπτυχθεί το νέο νύχι και να αντικαταστήσει το μολυσμένο τμήμα. Επίσης, μπορεί να χορηγήσει ειδικό διάλυμα με κυκλοπιροξολαμίνη, το οποίο επαλείφεται επάνω στο μολυσμένο νύχι και στο δέρμα γύρω από αυτό.

Χειρουργείο και λέιζερ

Σπανιότερα, το νύχι αφαιρείται χειρουργικά, εάν η λοίμωξη είναι προχωρημένη και ο μύκητας προκαλεί ισχυρό πόνο. Μετά την επέμβαση, το νέο νύχι αναπτύσσεται κανονικά στη θέση του παλιού. Επίσης, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Θα πρέπει να κόβετε λίγο-λίγο το νύχι ώστε να εισχωρήσει το φάρμακο βαθύτερα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η λοίμωξη. Αρκετοί ασθενείς έχουν δει επίσης θετικά αποτελέσματα από τη χρήση εκχυλίσματος τεϊόδεντρου.

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες στα πόδια ή τα γεννητικά όργανα: Απαραίτητες συμβουλές πρόληψης & αντιμετώπισης
Τι αποκαλύπτουν οι πατούσες για την υγεία σας