ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων: Ποιες παθήσεις την προκαλούν;

Ακράτεια ούρων μπορεί να εκδηλώσουν οι περισσότεροι, ταλαιπωρεί όμως κυρίως τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Ακράτεια ούρων: Ποιες παθήσεις την προκαλούν;

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ακράτεια ούρων:

Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι πιθανό να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης με πολλούς τρόπους προκαλώντας από συχνουρία, που οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας υγρών, έως βλάβη στα νεύρα της ουροδόχου κύστης.
Εάν παρατηρείτε συμπτώματα διαβήτη (αίσθημα δίψας, συχνουρία και απώλεια βάρους) ή αν έχετε επιβαρυμένο ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ινομυώματα
Τα ινομυώματα, οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν πίεση στην κοιλιακή χώρα και να συμβάλουν στη μετατόπιση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, ο οποίος έχει άμεση σχέση με την ακράτεια ούρων.

Πρόπτωση
Η πρόπτωση είναι η μετατόπιση των τοιχωμάτων του κόλπου από την κανονική τους θέση μαζί με την ουροδόχο κύστη, τα έντερα και τη μήτρα και προκαλείται από βλάβη στους συνδέσμους της πυέλου. Αυτοί οι σύνδεσμοι λειτουργούν σαν σύρματα στήριξης, τα οποία συγκρατούν τη μήτρα και τις μεμβράνες στήριξης που περιβάλλουν τα έντερα και την ουροδόχο κύστη. Η πρόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως ακράτεια ή δυσκολία στην κένωση των εντέρων.

Εντερικά προβλήματα
Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη συχνά παρουσιάζουν και συμπτώματα από τα έντερα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων, από κοιλιακό τυμπανισμό και δυσκοιλιότητα έως διάρροια.

Προβλήματα της μέσης
Προβλήματα στη μέση μπορεί να παγιδεύσουν τα νεύρα που ξεκινούν από τη σπονδυλική στήλη και συνδέονται με την ουροδόχο κύστη. Αυτό, με τη σειρά του, ενδέχεται να διαφοροποιήσει τη λειτουργία αυτών των νεύρων και να οδηγήσει σε δυσκολίες στην κένωση της κύστης. Έτσι, ένα πρόβλημα στη μέση μπορεί να παρουσιάζεται ως ουρολογικό. Η θεραπεία του προβλήματος με σωστή φυσικοθεραπεία και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων.

Συρίγγιο
Το συρίγγιο είναι μία πληγή σε μορφή σωλήνα που ενώνει δύο κοιλότητες, για παράδειγμα την ουροδόχο κύστη και τον κόλπο. Με αυτόν τον τρόπο τα ούρα διαφεύγουν κατ' ευθείαν μέσα στον κόλπο αντί να αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη.

Διαβάστε επίσης:

Συχνοουρία: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβει

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ουρολοίμωξη και τι να κάνετε