ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο συνδυασμός τεστ HPV και τεστ Παπ η καλύτερη επιλογή

Δύο ιατρικές οργανώσεις στις ΗΠΑ συστήνουν την συνδυασμένη εξέταση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με το γνωστό τεστ Παπανικολάου, για τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο συνδυασμός τεστ HPV και τεστ Παπ η καλύτερη επιλογή

Πρόκειται για μία νέα οδηγία που αν και ακόμα δεν είναι καθολικά αποδεκτή από όλες τις μεγάλες ιατρικές οργανώσεις, εντούτοις η έρευνα στην οποία βασίζεται είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί τα συμπεράσματα των επιστημόνων.

Η νέα οδηγία για διενέργεια τεστ HPV πρώτα και τεστ Παπ στη συνέχεια έρχεται μετά από αναλυτική εξέταση 11 επιμέρους ερευνών. Αυτή η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες πρέπει πρώτα να κάνουν τεστ HPV σε ηλικία 25 ετών. Αν το τεστ είναι αρνητικό, δεν θα πρέπει να ελέγχονται για άλλα τρία χρόνια.

Εάν το τεστ HPV είναι θετικό για τα στελέχη 16 και 18 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, εκείνες οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο, θα πρέπει να κάνουν βιοψία στον τράχηλο. Αν οι γυναίκες είναι θετικές και για άλλα στελέχη του ιού HPV, τότε είναι που θα πρέπει να προχωρούν σε τεστ Παπανικολάου.

Για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι πρέπει να ακολουθούν την τρέχουσα οδηγία για το τεστ Παπανικολάου.

Προς το παρόν, τόσο το τεστ HPV όσο και το τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνουν απόξεση κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο της γυναίκας για να ελεγχθούν τα δείγματα. Ένα τεστ Παπανικολάου αναζητά τα ανώμαλα κύτταρα που μπορεί να είναι προ-καρκινικά. Το τεστ HPV, από την άλλη πλευρά, ελέγχει για την παρουσία του ιού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Gynecological Oncology, καθώς και σε δύο ακόμα σημαντικά ιατρικά περιοδικά.

Το περασμένο καλοκαίρι, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το τεστ HPV είναι καλύτερο από ό,τι το τεστ Παπανικολάου για να αξιολογηθεί κατά πόσον οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε εκείνη τη μελέτη, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τα τρία έτη μετά από ένα αρνητικό τεστ HPV από ό, τι μετά από ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου.

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα: Μάθετε τα είδη και τους τρόπους αντιμετώπισης

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους

Κονδυλώματα: Η σεξουαλική ζωή μετά τη διάγνωση

Οι ενοχλήσεις που δείχνουν πολύποδα στον τράχηλο