ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η «νέα έλλειψη σιδήρου»

Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις. Γνωρίζουμε πού οφείλεται, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς να την αντιμετωπίσουμε.

Αυτή είναι η «νέα έλλειψη σιδήρου»

Ωστόσο, μπορεί να λείπει από τον οργανισμό σας ένα άλλο μέταλλο και να μην το έχετε αντιληφθεί, καθώς η έλλειψη αυτή είναι συχνά «αθόρυβη» και το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό αρκετά «παραμελημένο».

Επειδή χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από τη συγκεκριμένη έλλειψη, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως τη «νέα έλλειψη σιδήρου».

Εάν σας λείπει ενέργεια, εκνευρίζεστε εύκολα και γενικώς νιώθετε λίγο πεσμένοι, αναλογιστείτε μήπως φταίει η διατροφή σας, καθώς είναι πιθανό να σας λείπει μαγνήσιο.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι απαραίτητο σε περισσότερες από 300 διαφορετικές βιολογικές διεργασίες του οργανισμού μας, από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης έως τη ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού. Επίσης, είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, βοηθά το ασβέστιο να δομήσει τα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία και την ευερεθιστότητα. Ακόμη και η ήπια έλλειψη του μετάλλου μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition κατέδειξε επίσης ότι η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με δείκτες φλεγμονής και δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες.

Μπορούμε να πάρουμε το μαγνήσιο από διάφορες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψάρι, η σόγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, η μαύρη σοκολάτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Όμως η έλλειψη μαγνησίου δεν οφείλεται μόνο στη διατροφή μας. Παράγοντες όπως το στρες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζουν τους μηχανισμούς διαχείρισης και απορρόφησης του μαγνησίου από τον οργανισμό μας.

Βασικό ρόλο παίζει επίσης η γυμναστική. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε γυναίκες τενίστριες κατέδειξε ότι η έλλειψη μαγνησίου είναι συχνότατη σε αθλητές. Αυτό συμβαίνει επειδή χάνονται μεγάλες ποσότητες του μετάλλου μέσω του ιδρώτα.

Για καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου, προσθέστε στη διατροφή σας και αρκετές τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να εμποδίσει την επαρκή απορρόφηση του μαγνησίου.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες διατροφικές ελλείψεις φανερώνουν οι... λιγούρες σας
Τέσσερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που πιθανότατα λείπουν από τον οργανισμό σας
Τα 8 σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου