ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Σε ποια ηλικία γίνεται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό

Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, για μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του ατόμου, μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αυτό: η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Αλκοόλ: Σε ποια ηλικία γίνεται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό

Η επικεφαλής της έρευνας, Pavla Kadlecová, στατιστικολόγος στο International Clinical Research Center του πανεπιστημιακού νοσοκομείου St. Anne στην Τσεχία, και οι συνεργάτες της, έδειξαν ότι η κατανάλωση άνω των δύο αλκοολούχων ποτών ημερησίως κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από 30%.

Η ερευνητική ομάδα δημοσιεύει τα ευρήματά της στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke της American Heart Association (ΑΗΑ).

Η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη είναι μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη χρήση αλκοόλ είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η Kadlecova και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν, ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς ο κίνδυνος αυτός διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα ανέλυσε 11.644 διδύμους ανθρώπους του ίδιου φύλου από το σουηδικό Μητρώο Διδύμων μεταξύ του 1967 και του 1970, όταν οι συμμετέχοντες ήταν κάτω από την ηλικία των 60 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν εξειδικευμένα διαιτητικά ερωτηματολόγια, από τα οποία οι ερευνητές μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ του καθενός ατόμου.

Τα δίδυμα άτομα ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου 43 χρόνια, μέχρι το 2010. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών για εξιτήρια από νοσοκομεία, αίτια θανάτου όσων είχαν πεθάνει, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή τους πίεση, το αν κάπνιζαν ή όχι και αν είχαν διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων υπέστη τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές χώρισαν αυτούς τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ του καθενός: "ανάλαφροι" πότες (μισό αλκοολούχο ποτό την ημέρα), "μέτριοι" πότες (έως δύο ποτά την ημέρα) και "μεγάλοι" πότες (πάνω από δύο ποτά την ημέρα).

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες της τελευταίας κατηγορίας είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους της πρώτης. Επιπλέον, οι ίδιοι συμμετέχοντες που είχαν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στα 50 και τα 60 τους χρόνια ήταν πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 5 χρόνια νωρίτερα από ό,τι εκείνοι της τρίτης ομάδας.

Τα αδέλφια που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο βρέθηκαν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τα πανομοιότυπα δίδυμα τους, τα οποία δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό, κάτι που δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με τις επιπτώσεις των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου -όπως η υπέρταση και ο διαβήτης- η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είχε την μεγαλύτερη επιρροή κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτη φάνηκε να είναι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 75 ετών και άνω.

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1

Αθόρυβο έμφραγμα: Χτυπά αιφνιδίως χωρίς προειδοποιητικά σημάδια

Ανεβασμένη χοληστερίνη: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;

Τι είναι ο θάνατος και πότε ακριβώς θεωρείται νεκρός ένας άνθρωπος (βίντεο)