ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη (HDL)

Τα αρχικά "HDL" όσον αφορά την χοληστερίνη αντιστοιχούν στο "High-Density Lipoprotein", ή αλλιώς λιποπροωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη (HDL)

Αυτή είναι η περιβόητη "καλή" χοληστερίνη, η οποία μεταφέρει την χοληστερόλη στο ήπαρ (συκώτι), το οποίο με τη σειρά του την φιλτράρει και την αποβάλλει. Γι' αυτόν το λόγο χρειάζεστε όσο περισσότερη "καλή" χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει ο οργανισμός.

Αν είστε άνδρας και το επίπεδο της HDL σας είναι κάτω από 40, ή αν είστε γυναίκα με HDL κάτω από 50, τότε έχετε αυξημένη πιθανότητα να πάθετε κάποια καρδιακή πάθηση. Ένα επίπεδο HDL από 60 και πάνω θα σας προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την "καλή" χοληστερίνη (HDL)

-Ασκηθείτε περισσότερο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της HDL σας. Αφιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε ασκήσεις μέτριας δραστηριότητας, για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

-Χάστε τα περιττά κιλά. Αν είστε υπέρβαροι, κάθε κιλό που χάνετε θα δείτε ότι θα ανεβάζει τα επίπεδα της HDL στο αίμα σας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνετε τα αντίστοιχα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης (LDL).

-Επιλέξτε καλύτερα/πιο υγιεινά λιπαρά. Οι καλύτερες επιλογές σας σε αυτή την περίπτωση είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Θα τα βρείτε στα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και σε ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Μην παρασυρθείτε, ωστόσο, και καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται μέτρο, αλλιώς αντί να χάνετε κιλά, θα παίρνετε.

-Περιορίστε το αλκοόλ. Αν πίνετε μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ, τότε, έρευνες δείχνουν, ότι θα ανεβάσετε τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης στο αίμα σας. Εάν δεν πίνετε καθόλου, ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας, προτού ξεκινήσετε να πίνετε έστω και λίγο, αφού το αλκοόλ έχει κάποιους κινδύνους που δεν σχετίζονται με τη χοληστερόλη.

-Σταματήστε το κάπνισμα. Αν κόψετε το τσιγάρο, τότε έχετε καλές πιθανότητες να αυξήσετε το επίπεδο της HDL χοληστερίνης.

Διαβάστε επίσης:

Καλή χοληστερίνη: Τι πρέπει να ξέρετε για την HDL

Κινόα: Γιατί είναι η υπερτροφή των υπερτροφών

Υψώστε τείχος στο μεταβολικό σύνδρομο με αυτό το εκχύλισμα

Χοληστερίνη: Οι 5 οικογένειες τροφών που την μειώνουν