ΥΓΕΙΑ

Γεύση αίματος στο στόμα: Τι μπορεί να σημαίνει

Η γεύση αίματος στο στόμα που αποκαλείται και μεταλλική γεύση, συνδέεται με διαταραχές της αίσθησης της γεύσης που μπορεί να αποτελούν σημάδια κάποιας ανωμαλίας.

Γεύση αίματος στο στόμα: Τι μπορεί να σημαίνει

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν την αίσθηση αίματος στο στόμα:

Προβλήματα δοντιών

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος είναι ενδείξεις ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Αν νιώθετε γεύση αίματος στο στόμα σας ιδίως το πρωί που ξυπνάτε, ή βρίσκετε αίμα στο μαξιλάρι σας, πιθανότατα έχετε σοβαρό πρόβλημα σε κάποια από τα δόντια σας.

Έλλειψη ψευδαργύρου

Η έλλειψη ψευδαργύρου, μπορεί να προκαλεί μεταλλική γεύση στο στόμα, συντελώντας ταυτόχρονα στην απώλεια της όσφρησης και της όρεξης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό μέταλλο για την επούλωση των πληγών, καθώς και για πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος. Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως στα στρείδια, το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα καρύδια και τους σπόρους.

Εγκυμοσύνη

Οι μεταβολές στις ορμόνες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, προκαλούν την μεταλλική γεύση που αισθάνονται ορισμένες έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Αθλητές

Σε όσους αθλούνται εντατικά, το αίμα αντλείται με μεγάλη δύναμη προς όλα τα αγγεία του σώματος και η πίεση στα μικρά αιμοφόρα αγγεία γύρω από τις κυψελίδες αυξάνεται πολύ, λόγω της εξαιρετικά μικρής διαμέτρου τους. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει τα λεπτότατα τοιχώματα των κυψελίδων να διαρραγούν. Έτσι, μια μικρή ποσότητα αίματος ενδέχεται να διαρρεύσει στους πνεύμονες και να φτάσει ως αίσθηση αίματος στο στόμα.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις τροφές που κάνουν το σώμα σας να μυρίζει άσχημα

Μούδιασμα στη γλώσσα: Για ποια πάθηση προειδοποιεί

Γλωσσίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση