ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Σχολή Μαστολογίας: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας για το 2015 .

Ελληνική Σχολή Μαστολογίας: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων

Μιλώντας κατά την τελετή ολοκλήρωσης των μαθημάτων η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Γυναικολόγος-Χειρουργός Μαστολόγος, Καθηγήτρια κυρία Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ιατρών στη Μαστολογία.

Επίσης η κ Μουζάκα τόνισε την ανάγκη λειτουργίας οργανωμένων Κέντρων Μαστού στην Ελλάδα , ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση της από την μη συμμετοχή, για άλλη μια φορά της Ελλάδας, στην Παν-Ευρωπαϊκή Έρευνα για το θέμα του καρκίνου του μαστού .

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Νίκη Αγνάντη τόνισε ότι «η Παθολογική Ανατομική ΣΗΜΕΡΑ είναι η ειδικότητα που παίζει ουσιώδη ρόλο, τόσο στην ταυτοποίηση του Καρκίνου του Μαστού σε ιστολογικό και μορφολογικό επίπεδο, όσο και στο είδος της Στοχευμένης θεραπείας που θα ακολουθήσει η ασθενής μετεγχειρητικά, ως συμπληρωματική θεραπεία».

Συμπλήρωσε δε « πως την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων μοριακών τεχνικών συμβάλουν ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ασθενών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των Κλινικών ιατρών, των Παθολογοανατόμων και των Βασικών Ερευνητών».

Η Μοριακή Βιολόγος κυρία Λίνα Φλωρεντίν αναφέρθηκε στη συμβολή της κυτταρογενετικής και της μοριακής βιολογίας στη βαθύτερη κατανόηση του καρκίνου. Συγκεκριμένα μίλησε για τις μεταλλάξεις των ανθρώπινων γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού και ωοθηκών .

Επιπλέον, τόνισε ότι «ο έλεγχος των ανωτέρω γονιδίων, σε ομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαίος, διότι τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις στη διαγνωστική και θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί , ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης υποτροπής ή μελλοντικών καρκίνων».

Διαβάστε ακόμη:

Είκοσι χρόνια ζωής δίνει η έγκαιρη διάγνωση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 28%

Διαφορετική η αξία της μαστογραφίας για κάθε γυναίκα

Έκκληση στις Ελληνίδες να υποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία

Εταιρεία Μαστολογίας: Αξεπέραστη η αξία της μαστογραφίας