ΥΓΕΙΑ

Η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 28%

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την αξία της μαστογραφίας στην υγεία της γυναίκας, με ορισμένες μελέτες να υποδεικνύουν ότι αποτελεί αναποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 28%

Ωστόσο, ερευνητές από τη Νορβηγία διαπίστωσαν ότι η συμβολή της πρακτικής αυτής είναι σημαντικότατη, καθώς μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σχεδόν κατά 30%.

Βρετανική επισκόπηση που ήρθε στο φως το 2012 είχε υποδείξει ότι για κάθε μία ζωή που σώζεται χάρη στη μαστογραφία, περίπου τρεις ακόμη γυναίκες λαμβάνουν περιττή θεραπεία για καρκίνο του μαστού, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους. Μία ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε ότι η μαστογραφία δε μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν στο γυναικείο πληθυσμό της Νορβηγίας ηλικίας 50-79 ετών για την περίοδο 1986 έως 2009. Χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο που υπολόγισε τους δείκτες θανάτου από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν μαστογραφία χάρη σε χρηματοδοτούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα. Περίπου το 76% των γυναικών έκανε τελικά τη μαστογραφία.

Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι περίπου 386 γυναίκες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μαστογραφία ώστε να προληφθεί ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο προληπτικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 28%, ποσοστό που επιβεβαιώνεται και από άλλες παρόμοιες μελέτες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Διαβάστε επίσης:

Διαφορετική η αξία της μαστογραφίας για κάθε γυναίκα
Έκκληση στις Ελληνίδες να υποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία
Εταιρεία Μαστολογίας: Αξεπέραστη η αξία της μαστογραφίας