ΥΓΕΙΑ

Νεφρική ανεπάρκεια λόγω υπερκατανάλωσης τσαγιού

Ένα πρωτοφανές ιατρικό περιστατικό καταγράφηκε στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, καθώς ένας 56χρονος άνδρας υπέστη σοβαρές βλάβες στα νεφρά του λόγω υπερκατανάλωσης τσαγιού.

Νεφρική ανεπάρκεια λόγω υπερκατανάλωσης τσαγιού

Σύμφωνα με την έκθεση των γιατρών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ο άνδρας φέρεται να εκδήλωσε νεφρική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα της τεράστιας ποσότητας παγωμένου μαύρου τσαγιού που κατανάλωνε σε καθημερινή βάση.

Ο άνδρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο τον περασμένο Μάιο, καθώς είχε εκδηλώσει αδυναμία, έντονη κόπωση, ναυτία και γενικευμένους πόνους στο σώμα, μας μεταφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Οι γιατροί είχαν ήδη αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων όταν ο 56χρονος τους ενημέρωσε ότι κατανάλωνε σε καθημερινή βάση περίπου μισό λίτρο παγωμένο μαύρο τσάι.

Το μαύρο τσάι περιέχει οξαλικές ενώσεις –σύνθετες χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στους ξηρούς καρπούς, το πίτουρο του σίτου και τη σοκολάτα– και μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και στην εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο 56χρονος υποβάλλεται πλέον σε συστηματική αιμοκάθαρση και πιθανώς θα συνεχίσει να κάνει αιμοκάθαρση για την υπόλοιπο ζωή του.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αυτοαξιολόγησης για τα νεφρά σας
Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών: Οι άγνωστες παρενέργειες στα νεφρά σας
Εκπληκτικό βίντεο: Δείτε πώς μεγαλώνουν τα νεφρά