ΥΓΕΙΑ

Φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Οι 7 πιθανές αιτίες

Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σύμπτωμα, ειδικότερα όταν εμφανίζεται σε ανύποπτο χρόνο, για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε σε κάποιο δημόσιο χώρο ή στο χώρο εργασίας μας.

Φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Οι 7 πιθανές αιτίες

Η φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι μια συχνή ενόχληση που μπορεί να οφείλεται είτε σε κάτι πολύ απλό, όπως μια μεταβολή στα επίπεδα των ορμονών είτε σε κάποια λοίμωξη.

Δείτε ποιες είναι οι 7 συνηθέστερες αιτίες της φαγούρας στα γυναικεία γεννητικά όργανα.

1. Βακτηριακή κολπίτιδα

Είναι η συνηθέστερη αιτία της φαγούρας. Οφείλεται σε μεταβολή του pH του κόλπου και ανισορροπία στα επίπεδα των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Τα κολπικά υγρά στην περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας είναι αρκετά αραιά και δύσοσμα.

2. Κολπική μυκητίαση

Όπως και στην περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας, η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολής στο pH του κόλπου. Μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή αιτία ή να είναι επακόλουθο της χρήσης αντιβιοτικών, της σεξουαλικής επαφής ή αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Πέραν της φαγούρας, τυπικό σύμπτωμα της κολπικής μυκητίασης είναι η παραγωγή πηχτών, λευκών κολπικών υγρών.

3. Δερματίτιδα εξ επαφής

Ο ερεθισμός του δέρματος των γυναικείων γεννητικών οργάνων οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, όπως αρώματα ή πρόσθετα που βρίσκονται σε σαπούνια, μαλακτικά, προφυλακτικά ή λιπαντικά. Συνήθη συνοδά συμπτώματα σε περίπτωση δερματίτιδας εξ επαφής είναι το κοκκίνισμα και το οίδημα (πρήξιμο) στο δέρμα. Δεν αποκλείεται η δερματίτιδα εξ επαφής να είναι αποτέλεσμα της αποτρίχωσης των γεννητικών οργάνων με ξυραφάκι.

4. Έκζεμα ή ψωρίαση

Συγγενείς δερματοπάθειες όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα και κοκκίνισμα στα γεννητικά όργανα. Το έκζεμα και η ψωρίαση συνοδεύονται από την εμφάνιση φολίδων ή εξανθημάτων στο δέρμα.

5. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Αρκετά ΣΜΝ εκδηλώνονται με βασικό σύμπτωμα τη φαγούρα. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλαμύδια, ο έρπης, η τριχομονίαση (τριχομονάδωση) και η γονόρροια. Στις γυναίκες που δεν κάνουν αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή, μία ακόμη πιθανή αιτία είναι οι ψείρες των τριχών της ήβης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φαγούρα συνήθως εξελίσσεται σε τσούξιμο και πόνο. Συνήθη συνοδά συμπτώματα των ΣΜΝ, αναλόγως βέβαια με το είδος της λοίμωξης, είναι οι ενοχλήσεις κατά την ενούρηση, η έκκριση δύσοσμων κολπικών υγρών, οι πληγές/τα εξανθήματα στα γεννητικά όργανα και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

6. Σκληροατροφικός λειχήνας (Lichen Sclerosus)

Πρόκειται για αρκετά σοβαρή πάθηση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων επάνω στην επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων. Η ορμονική λειτουργία ή η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού είναι δύο πιθανές αιτίες της εμφάνισης του σκληροατροφικού λειχήνα.

7. Ορμόνες

Οποιαδήποτε μεταβολή ή διακύμανση στα επίπεδα των ορμονών (λόγω περιόδου, εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών) μπορεί να συνοδεύεται από τη φαγούρα στα γεννητικά όργανα. Η ξηρότητα του κόλπου είναι μια τυπική ένδειξη ότι οι ορμόνες ευθύνονται για την ενόχληση.

Διαβάστε επίσης:

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Τι σημαίνει για άνδρες και γυναίκες
Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;
Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα ΣΜN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ