ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 7 ένοχοι παράγοντες

Αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, όπως καλλυντικά και πλαστικές συσκευασίες, περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να επισπεύσουν την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 7 ένοχοι παράγοντες

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα έκθεσης μιας ομάδας γυναικών σε 111 χημικές ουσίες και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση συσχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης κατά 2 έως 4 χρόνια νωρίτερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Οι υπό μελέτη χημικές ουσίες θεωρείται πως αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες, δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως για ποιους ακριβώς λόγους μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Επίσης, παραμένει ασαφές εάν για τις αρνητικές επιδράσεις ευθύνεται ένα μεμονωμένο χημικό στοιχείο ή αν οι διάφορες ουσίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκαλούν δυνητικά τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σε κάθε περίπτωση είναι ότι δεν περιέχει ένα μεμονωμένο προϊόν επικίνδυνα επίπεδα μιας χημικής ουσίας, αλλά η σταδιακή έκθεση στις ουσίες αυτές από πολλά διαφορετικά προϊόντα οδηγεί σε συσσώρευση των υπολειμμάτων στον οργανισμό.

Δείτε ποια προϊόντα περιέχουν συχνότερα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), φυτοφάρμακα ή φθαλικές ενώσεις (phthalates) που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόωρη έλευση της εμμηνόπαυσης.

1. Πλαστικά δοχεία φαγητού

Κατασκευάζονται συχνά από φθαλικές ενώσεις ώστε το πλαστικό να είναι μαλακό και εύκαμπτο. Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία, εκτός κι αν το δοχείο φέρει σχετική ένδειξη ότι είναι ασφαλές προς χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να «διαρρεύσουν» στο φαγητό όταν το δοχείο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

2. Προϊόντα περιποίησης

Σαμπουάν, λοσιόν καθαρισμού και αφρόλουτρα μπορεί να περιέχονται σε συσκευασίες από φθαλικές ενώσεις ή να περιέχουν τεχνητά αρώματα (fragrance).

3. Έτοιμα γεύματα

Οι πλαστικές συσκευασίες στις οποίες τοποθετούνται έτοιμα γεύματα, γιαούρτια, βούτυρο κ.α. μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Προτιμήστε τις γυάλινες ή χαρτονένιες συσκευασίες.

4. Ψάρια

Ορισμένα είδη πολυχλωριωμένων διφαινυλίων έχουν απαγορευθεί προς χρήση, ωστόσο η έκθεση είναι πιθανή μέσω των ψαριών, καθώς τα χημικά έχουν διαρρεύσει σε υδάτινους πόρους.

5. Γαλακτοκομικά και κρέας

Όπως συμβαίνει και με τα ψάρια, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορεί να σκαρφαλώσουν ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε.

6. Φρούτα και λαχανικά

Αρκετά προϊόντα καλλιεργούνται με τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Προτιμήστε τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας για να αποφύγετε την έκθεση σε υπολείμματα.

7. Κεριά και αποσμητικά χώρου

Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος ώστε να διαπιστώσετε εάν περιέχει φθαλικές ενώσεις ή τεχνητά αρώματα.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις απλοί τρόποι να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση
Πώς θα καταλάβετε ότι μπαίνετε στην κλιμακτήριο
Είστε στην εμμηνόπαυση; Αυτή είναι η διατροφή σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ