ΥΓΕΙΑ

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιο ρόλο παίζουν οι αλλαγές του καιρού

Για πολλούς, μια έξαρση των ενοχλήσεων στο γόνατο ή τον ώμο είναι συνώνυμη με... μετεωρολογική πρόβλεψη για επερχόμενη επιδείνωση του καιρού!

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιο ρόλο παίζουν οι αλλαγές του καιρού

Η πεποίθηση ότι ο πόνος στις αρθρώσεις σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές του καιρού είναι αρκετά διαδεδομένη και αρκετοί γιατροί ακούνε τους ασθενείς τους να παραπονούνται για δυσκαμψία ή ενόχληση σε μια άρθρωση πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια μεταβολής στη θερμοκρασία, την υγρασία ή τη βαρομετρική πίεση.

Ποια είναι όμως η άποψη των ειδικών σχετικά με το θέμα αυτό;

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, όπως μεταβολή στη βαρομετρική πίεση, τα επίπεδα υγρασίας ή τη θερμοκρασία, μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει το αρθρικό υγρό που περιβάλλει και λιπαίνει την άρθρωση μόνο εάν ασκούν χημική επίδραση στο υγρό με αποτέλεσμα να προωθείται η φλεγμονή στο σημείο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι μια τέτοια επίδραση στην άρθρωση είναι πιθανή ή έστω δυνατή.

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί επί του θέματος έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι περισσότερες από αυτές βασίστηκαν σε αναφορές ασθενών και δεν αποτελούσαν προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες παρατήρησης, οπότε τα ευρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως έγκυρα.

Παράλληλα, αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι η ποικιλία των αρθριτικών παθήσεων σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα των καιρικών συνθηκών καθιστούν την εύρεση μιας οριστικής απάντησης σχεδόν αδύνατη.

Υπάρχει βέβαια και η ψυχολογική διάσταση του ζητήματος, την οποία μάλιστα υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί. Είναι πιθανό η κρίση πόνου στις αρθρώσεις και η ταυτόχρονη αλλαγή του καιρού να είναι εντελώς συμπτωματική και να συνδέονται τα δύο φαινόμενα στο μυαλό των πασχόντων ως ένας τρόπος να εξηγήσουν το μυστηριώδες και αναίτιο επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή, οι πάσχοντες είναι πολύ πιθανό να μην παρατηρούν τις μεταβολές του καιρού όταν δεν αντιμετωπίζουν έξαρση των συμπτωμάτων.

Τέλος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η μετάβαση σε πιο θερμά ή ξηρά κλίματα παρέχει μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά
«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε
Πόνος στα γόνατα: Ποια σωματική αδυναμία φανερώνει