ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος των όρχεων: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση – Ποια σημάδια να αναζητήσετε

Το σχήμα και η υφή των όρχεων –ο ένας εκ των δύο είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερος και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τον άλλο– αποτελούν δείκτη για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Καρκίνος των όρχεων: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση – Ποια σημάδια να αναζητήσετε

Δίχως ίχνος συστολής και δυσφορίας, όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν τακτικά αυτοεξέταση στους όρχεις τους ώστε να διαπιστώσουν αν η υγεία των πολύτιμων «κολυμβητών» που παράγονται εκεί είναι εξασφαλισμένη.

Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, ώστε το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων να είναι πιο χαλαρό.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Για λίγα λεπτά κάθε μήνα, οι άνδρες πρέπει να εξετάσουν επιμελώς όλη την εξωτερική επιφάνεια των όρχεων.

Και με τα δύο χέρια, κατά προτίμηση μετά το ντους ή το μπάνιο, ο άνδρας θα πρέπει να ψηλαφήσει με τα δάχτυλα τους δύο όρχεις ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια μάζα εσωτερικά ή κάποιο εξόγκωμα εξωτερικά. Δεν πρέπει να πιέζει όμως τους όρχεις.

Ο άνδρας θα πρέπει να εξοικειωθεί με το μέγεθος και την υφή των όρχεων ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει ανησυχητικές μεταβολές.

Ενδείξεις και συμπτώματα για καρκίνο στους όρχεις

Η βασική ένδειξη που πρέπει να αναζητήσει ο άνδρας είναι κάποια σκληρή μάζα στο πρόσθιο μέρος των όρχεων.

Άλλες πιθανές ενδείξεις είναι το οίδημα και η διόγκωση του όρχεως, η αυξημένη σκληρότητα και ο πόνος στους όρχεις.

Επίσης, ο άνδρας θα πρέπει να προσέξει εάν υπάρχουν ασυνήθιστα μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους δύο όρχεις (όψη και υφή).

Τέλος, ένδειξη για καρκίνο των όρχεων αποτελεί το αίσθημα βάρους στους όρχεις και ο επίμονος, ήπιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα.

Να σημειωθεί πως ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι ιδιαίτερα συχνός. Το 85% των περιστατικών εντοπίζεται σε άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει επίσης εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Εξετάσεις στο σπίτι: Πότε και πώς πρέπει να τις κάνετε
Τεστ αυτοαξιολόγησης για τα νεφρά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ