ΥΓΕΙΑ

Κρυψορχία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων & υπογονιμότητας

Τα νεαρά αγόρια με κρυψορχία κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο των όρχεων και υπογονιμότητα κατά την ενηλικίωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κρυψορχία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων & υπογονιμότητας

Η κρυψορχία είναι η πιο κοινή ανωμαλία κατά τη γέννηση των αγοριών, επηρεάζοντας σχεδόν 1 στα 100 και απαιτεί διορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 351.000 αγόρια που γεννήθηκαν στην Αυστραλία μεταξύ 1970 και 1999 και τα παρακολούθησαν μέχρι το 2016.

Τα αγόρια που γεννήθηκαν με κρυψορχία, είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή συγκριτικά με τα άλλα αγόρια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 6% για κάθε εξάμηνη καθυστέρηση της επέμβασης.

orxis

Η επέμβαση λέγεται ορχεοπηξία και στοχεύει τη μετακίνηση και εγκατάσταση του όρχι στο όσχεο. Η επέμβαση πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση πριν τους πρώτους 18 μήνες ζωής του νηπίου γιατί διαφορετικά ο όρχις καταστρέφεται.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο όρχις εντοπίζεται μέσα στο βουβωνικό κανάλι. Με μια τομή ψηλά στη βουβωνική χώρα εντοπίζεται και παρασκευάζεται ο όρχις και τα στοιχεία που τον συνοδεύουν (αγγεία, λεμφαγγεία, νεύρα και σπερματικός πόρος). Στη συνέχεια παρασκευάζεται η θήκη του μέσα στο όσχεο και ο όρχις καθηλώνεται με ράμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα μέσα στο όσχεο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αγόρια με κρυψορχία είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά και διπλάσιες πιθανότητες να καταφύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

«Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία για τη στήριξη των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν χειρουργική επέμβαση πριν την ηλικία των 18 μηνών για αγόρια με κρυψορχία για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των όρχεων και της υπογονιμότητας αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επιδημιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Natasha Nassar.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των αγοριών με κρυψορχία σε όλο τον κόσμο, υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μετά την ηλικία των 18 μηνών, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι η πρώτη έρευνα που τεκμηριώνει την ανάγκη έγκαιρης επέμβασης για την αποφυγή του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των όρχεων και στειρότητας σε ενήλικους άνδρες.

Η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κακοήθειας και ανδρικής στειρότητας και τελικά να μειώσει τις μελλοντικές αναπαραγωγικές διαταραχές των ενηλίκων ανδρών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος όρχεων: Ποια είναι τα 2 κυριότερα συμπτώματα

Υπογονιμότητα στον άνδρα: Ποιους άλλους κινδύνους κρύβει για την υγεία του

Η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με συγγενείς ανωμαλίες