ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η παχυσαρκία να προβλεφθεί τη στιγμή της γέννας;

Η αλματώδης αύξηση της παδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμια κλίμακα, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει δώσει την αφορμή για τη διεξαγωγή πληθώρας μελετών.

Μπορεί η παχυσαρκία να προβλεφθεί τη στιγμή της γέννας;

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ στις ΗΠΑ, στα παιδιά 6 έως 11 ετών η παχυσαρκία μέσα στα τελευταία 30 χρόνια έφτασε από το 7 στο 18%. Τα αίτια, ωστόσο, καθώς και η σχέση τους με την εμφάνιση της παχυσαρκίας από πρώιμη ηλικία δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητά.

Βρετανοί επιστήμονες παρόλα αυτά ανακοίνωσαν ότι μπορούν να προβλέψουν 8 στις 10 φορές, εάν κάποιο παιδί πρόκειται να γίνει παχύσαρκο σαν ενήλικας (με ότι αυτό συνεπάγεται), χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο, τη στιγμή που το παιδί θα βγει από την κοιλιά της μητέρας του.

Πρόκειται για έναν τύπο που συνδυάζει το βάρος του μωρού κατά τη γέννα, το αν η μητέρα είναι ή όχι καπνίστρια, τον δείκτη μάζας των γονέων, πόσα άτομα ζουν μέσα στο σπίτι κ.α.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου οι οποίοι εφάρμοσαν τον τύπο αυτό σε 4.032 παιδιά που γεννήθηκαν στην Φινλανδία το 1986 και σε δεδομένα από δύο επιπλέον μελέτες από 1.503 παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία και 1.032 παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία σήμερα σαρώνει και την Αγγλία αφού το 17% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών είναι πλέον παχύσαρκα. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Philippe Froguel από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική. Μόλις το παιδί γίνει παχύσαρκο, δύσκολα χάνει το βάρος του μετά.

Αναφερόμενος στον μαθηματικό τύπο δήλωσε ότι: "Η εξίσωση αυτή βασίζεται σε δεδομένα που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει από ένα νεογέννητο, και βρήκαμε ότι μπορεί να προβλέψει περίπου το 80% των παχύσαρκων παιδιών".

Διαβάστε επίσης:

Τραγική η άγνοια των γονέων για την παιδική παχυσαρκία

"Απαράδεκτα αργή" η πρόοδος ενάντια στην παχυσαρκία