ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Απαράδεκτα αργή” η πρόοδος ενάντια στην παχυσαρκία

Η πρόοδος που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι "απαράδεκτα αργή", τονίζουν εμπειρογνώμονες από το χώρο της Υγείας, καθώς μόλις μία στις τέσσερις χώρες έθεσε σε εφαρμογή στοχευμένες πολιτικές που να προωθούν την υγιεινή διατροφή πριν το 2010.

“Απαράδεκτα αργή” η πρόοδος ενάντια στην παχυσαρκία

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Πρακτορείου Reuters, σειρά μελετών που δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι σε διάστημα που καλύπτει λιγότερο από μία γενεά οι δείκτες παιδικής παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως, ωστόσο ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν προβεί σε σχετικές ρυθμιστικές δράσεις προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά ή έχουν εφαρμόσει τις προτεινόμενες πολιτικές που αφορούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής.

"Η αντίληψη που έχουμε για την παχυσαρκία πρέπει να τεθεί σε ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο εάν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας", υπογραμμίζει η Christina Roberto από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία συμμετείχε στην εκπόνηση μίας εκ των μελετών.

"Από τη μία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος έχει ευθύνη για την υγεία του, από την άλλη όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το σύγχρονο διατροφικό περιβάλλον εκμεταλλεύεται τις βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές αδυναμίες μας κι έτσι είναι πιο εύκολο από ποτέ να επιλέξουμε την ανθυγιεινή διατροφή", αναφέρει η Roberto.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 39% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως ξεπερνούσε το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (υπέρβαροι) το 2014 και το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν παχύσαρκοι. Περίπου 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2013.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Lancet υποδεικνύουν ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ καταναλώνουν σήμερα 200 περισσότερες θερμίδες ημερησίως σε σύγκριση με τη δεκαετία του '70.

Οι ερευνητές κάνουν έκκληση για αυστηρότερη επίβλεψη και αυστηρότερες ρυθμίσεις στη βιομηχανία των τροφίμων, όπως τον έλεγχο της διατροφικής αξίας των προϊόντων που διατίθενται στα σχολεία, επιπρόσθετη φορολογία σε ανθυγιεινά προϊόντα και οικονομική υποστήριξη στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες για την αγορά υγιεινών τροφίμων.