ΥΓΕΙΑ

Πότε ένα απλό έκζεμα προειδοποιεί για εγκεφαλικό και προβλήματα στην καρδιά

Το έκζεμα δεν επηρεάζει μόνο την υγεία του δέρματος, αλλά και τη γενική υγεία του οργανισμού.

Πότε ένα απλό έκζεμα προειδοποιεί για εγκεφαλικό και προβλήματα στην καρδιά

Όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου σε περισσότερους από 61.000 εθελοντές, το έκζεμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι απόρροια της ίδιας της νόσου ή των κακών συνηθειών του τρόπου ζωής που υιοθετούν πολλοί πάσχοντες, έγραψαν στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI) ο επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας Τζόναθαν Λ. Σίλβερμπεργκ και οι συνεργάτες του.

Πράγματι, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές της μελέτης τους, όσοι έπασχαν από έκζεμα κάπνιζαν και έπιναν περισσότερο, ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και να μη γυμνάζονται και είχαν κατά 48% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης, κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη και κατά 29% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Παρουσίαζαν επίσης συχνότερα διαταραχές ύπνου, κυρίως αϋπνία και κόπωση.

Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει πως οι ενήλικοι ασθενείς έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση και κατάγματα, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι με ατοπική δερματίτιδα (είναι μια μορφή εκζέματος) έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση και παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης:

Έκζεμα: Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη συχνότητα των κρίσεων

Έχετε εκζέματα; Ενημερωθείτε για τον άγνωστο κρυφό κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ