ΥΓΕΙΑ

Κάθεστε όλη μέρα; Δείτε πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η καθιστική ζωή είναι ένας «αργός θάνατος», προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου ή ακόμη και πρόωρου θανάτου.

Κάθεστε όλη μέρα; Δείτε πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μάλιστα, η επίδραση της καθιστικής ζωής είναι τόσο ισχυρή που δεν είναι εύκολο να αναιρεθεί με λίγες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας (CJASN), υπάρχει ένας απλός τρόπος να αντισταθμίσουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο της καθιστικής ζωής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για κάθε ώρα της ημέρας θα πρέπει να κινούμαστε για δύο επιπλέον λεπτά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι μπορούμε να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, δύο επιπλέον λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας για κάθε ώρα της ημέρας που είμαστε ξύπνιοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 33%. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε για τρέξιμο ή να κάνουμε κάποια μορφή έντονης σωματικής άσκησης, αρκεί να σηκωθούμε από την καρέκλα και να κάνουμε ένα σύντομο περίπατο.

Σε καμία περίπτωση οι ερευνητές δεν συνιστούν ότι αυτό το επίπεδο σωματικής άσκησης είναι επαρκές για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Τα παραπάνω ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη όχι μόνο να γυμναζόμαστε για περισσότερες ώρες αλλά κυρίως να καθόμαστε λιγότερο μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Καθιστική ζωή: Δείτε τι προκαλεί στο σώμα (βίντεο)
Η καθιστική ζωή είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία
Το κάνουμε όλοι και αυξάνει τρομακτικά τον κίνδυνο καρκίνου