ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η κρίση & η παχυσαρκία υπεύθυνες για την υπέρταση - Μετρήστε την πίεσή σας

Η κρίση & η παχυσαρκία υπεύθυνες για την υπέρταση - Μετρήστε την πίεσή σας

Η παχυσαρκία αλλά και η κρίση που βιώνει η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια είναι βασικές αιτίες για την υπέρταση των Ελλήνων και δύσκολα χαλιναγωγείται. Η υπέρταση δε έχει μετατοπιστεί σε μικρές ηλικίες εξαιτίας της παχυσαρκίας, ενώ η ύφεση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Ένα ακόμη στοιχείο που έχει προκύψει από την βαθιά κρίση, είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς συχνά διαπραγματεύονται με τον γιατρό, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή τους στην θεραπεία, η οποία τα τελευταία χρόνια άγγιξε δυσθεώρητα ύψη.

Τα παραπάνω στοιχεία επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (στις 17 Μαΐου), όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.

Στην εκδήλωση ειδικότερα συμμετείχαν:

• η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κυρία Σ. Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη
• ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Γ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης, Γ' Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά
• ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιούφης, Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γραμματέας του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης θεσπίστηκε στις 17 Μαΐου, με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά.

Ο στόχος για την Ημέρα Υπέρτασης 2015 είναι «όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση» και το κύριο μήνυμα είναι «Όλοι μετρήστε την πίεσή σας».

Πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση

Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση. Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Δυστυχώς η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς. Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα πραγματοποιηθεί Πρόγραμμα Μετρήσεων με υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, μεταξύ 9:30πμ και 14:00μμ στις κάτωθι πόλεις:

1. Αθήνα (Αμπελόκηποι σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας & Σούτσου)
2. Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους – κάτω από τη Μητροπόλεως)
3. Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
4. Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
5. Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου Β')
6. Χανιά Κρήτης (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
7. Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
8. Λάρισα (Κεντρική Πλατεία μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
9. Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
10. Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
11. Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
12. Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε απρόσμενες αιτίες που έχετε υψηλή πίεση

Οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Υπόταση: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Τρία πράγματα που δεν ξέρατε για την μέτρηση της πίεσης

BEST OF NETWORK

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει

Πολεμικό Ναυτικό: Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες μέσα στο 2021

Έρευνα: Αυτό να κάνεις αν θες να ζήσεις παραπάνω χρόνια

Επίδομα θέρμανσης 2020 - Αίτηση: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

«The Bachelor»: To ποσό-μαμούθ που φέρεται να πήρε ο Παναγιώτης Βασιλάκος (video)

Διπλωματικό θρίλερ: Γιατί η Κίνα και η Ρωσία κατασκοπεύουν τη... Νορβηγία;

Κορονοϊός: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το Lockdown; - Αυτή είναι η αλήθεια

3 οφέλη που έχει το μέλι σύμφωνα με ένα διατροφολόγο

«Εφιάλτες» στην Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γίνονται πανίσχυρες

Κλειστά σχολεία: Δεν ανοίγει καμία βαθμίδα - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι