ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: 8 τρόποι να ρίξετε την πίεσή σας με φυσικό τρόπο

Εάν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο γιατρός θα σας συστήσει πιθανώς να πάρετε φαρμακευτική αγωγή για να προστατευθείτε από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: 8 τρόποι να ρίξετε την πίεσή σας με φυσικό τρόπο

Πρέπει όμως να κάνετε και αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή διαχείριση της υπέρτασης.

Δείτε 8 αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic για να ρίξετε την πίεσή σας με φυσικό τρόπο.

1. Χάστε τα περιττά κιλά, ειδικά από την κοιλιά

Η πίεση συχνά αυξάνεται όσο ανεβαίνει ο δείκτης της ζυγαριάς. Φροντίστε αρχικά να μην ξεπερνάτε τα όρια του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, καθώς το κοιλιακό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο.

2. Γυμναστείτε σε καθημερινή βάση

Ακόμη και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα αρκεί για να ρυθμίσετε καλύτερα την πίεσή σας. Μάλιστα, η επίδραση της γυμναστικής στην αρτηριακή πίεση είναι αρκετά άμεση, καθώς παρατηρείται σημαντική διαφορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3. Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα

Βάλτε στη διατροφή σας τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Το ιδανικό πρόγραμμα για καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης είναι η δίαιτα DASH.

4. Αποφύγετε όσο γίνεται το αλάτι

Ακόμη και ο μικρός περιορισμός της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα, καθώς περιέχουν πολύ αλάτι. Για περισσότερη γεύση στα σπιτικά γεύματα, αντικαταστήστε το αλάτι με μπαχαρικά.

5. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ και ειδικότερα το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την υγεία. Οι υπερβολές όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

6. Μειώστε την καφεΐνη

Εάν καταναλώνετε καθημερινά καφέ, τσάι και ενεργειακά ποτά, καλό θα είναι να τα μειώσετε. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ρόλος της καφεΐνης στην υπέρταση μακροπρόθεσμα, όμως σε κάθε περίπτωση η ουσία έχει διεγερτική δράση και προκαλεί προσωρινή άνοδο στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

7. Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες συμβάλει στην άνοδο της πίεσης. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε μέσα στην ημέρα, επιλέγοντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας αποφορτίζουν. Εάν δεν βλέπετε αποτέλεσμα, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε ειδικό.

8. Μετράτε τακτικά την πίεση στο σπίτι και μην αμελείτε την επίσκεψη στο γιατρό

Η συστηματική μέτρηση της πίεσης είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα μέτρα που έχετε πάρει είναι αποτελεσματικά. Επίσης, ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία σας ώστε να μεταβληθεί το πλάνο θεραπείας αν χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές και τα ροφήματα που ανεβάζουν την πίεση
Υπέρταση: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το junk food
Υπέρταση: 5 βότανα που την μειώνουν αποτελεσματικά