ΥΓΕΙΑ

Όταν ο διαβήτης οφείλεται σε… μικρόβια

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό mBio δίνει μια πιθανή εξήγηση για το πώς η παχυσαρκία οδηγεί στο διαβήτη, καθώς υποδεικνύει ότι οι βακτηριακές αποικίες που εντοπίζονται στο σώμα αποτελούν πιθανώς το «συνδετικό κρίκο» που ενώνει την παχυσαρκία με το διαβήτη.

Όταν ο διαβήτης οφείλεται σε… μικρόβια

Μικροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι στην επιδερμίδα των παχύσαρκων ατόμων υπάρχουν πιο ανεπτυγμένες βακτηριακές αποικίες, σε σύγκριση με άτομα που δεν ξεπερνούν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί παίζουν πιθανώς σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές αλλαγές και τη χρόνια φλεγμονή που οδηγούν στην εκδήλωση του διαβήτη.

Στο πλαίσιο δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα (κουνέλια), διαπιστώθηκε ότι η χρόνια έκθεση σε μια τοξίνη που παράγουν τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου –τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην επιδερμίδα παχύσαρκων ανθρώπων– συνδέεται με τη μελλοντική εκδήλωση των τυπικών ενδείξεων διαβήτη τύπου 2, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και η δυσανεξία στη γλυκόζη.

«Παρατηρήσαμε ότι όσο αυξάνεται το βάρος, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σημαντικά οι αποικίες σταφυλοκοκκικών βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Patrick Schlievert, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Τα άτομα που 'φιλοξενούν' αυτά τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου σε μεγάλες συγκεντρώσεις εκτίθενται μακροχρόνια σε αντιγόνα (SAgs) που παράγουν τα βακτήρια.» Στην περίπτωση αυτή, τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» βακτηρίων στο δέρμα και την πεπτική οδό, αναφέρει ο ερευνητής.