ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι διαταραχές του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Οι διαταραχές του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Όσοι δεν απολαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα ρωσική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι τα προβλήματα ύπνου πρέπει να θεωρούνται παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές, με τον καθηγητή Βαλέρι Γκαφάροβ της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Νοβοσιμπίρσκ επικεφαλής, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 657 ανδρών ηλικίας 25 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά περιστατικά καταγράφηκαν για χρονικό διάστημα 14 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ όσων έπαθαν έμφραγμα σε αυτή την χρονική περίοδο, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 63%) είχαν επίσης διαταραχές ύπνου. Οι άνδρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου είχαν 2 έως 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και 1,5 έως 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δεν αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου.

Σύμφωνα με τον Γκαφάροβ, τα προβλήματα ύπνου είναι πιο έντονα σε όσους έχουν ψυχικό στρες (π.χ. λόγω χωρισμού), σε όσους δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία. Ο Ρώσος καρδιολόγος ανέφερε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και όχι για όλους, επαρκής είναι ο ύπνος επτά έως οκτώ ωρών.