ΥΓΕΙΑ

Υποφέρετε από διαταραχές ύπνου; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Οι επιπτώσεις του κακού ύπνου στη σωματική και ψυχική υγεία έχουν βεβαιωθεί από πολλές έρευνες.

Υποφέρετε από διαταραχές ύπνου; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Η έλλειψη του ύπνου προκαλεί επιπλέον στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης και επιβραδύνοντας τη σκέψη.

Οι αιτίες για τις διαταραχές του ύπνου είναι πολλές. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ ότι για τον κακό ύπνο μπορεί να φταίει το υπνοδωμάτιό σας;

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί τον προσωπικό χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Αν ανήκετε μάλιστα σε αυτούς που έχουν το υπνοδωμάτιό σας τακτοποιημένο και καθαρό, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Αν όμως έχετε μετατρέψει το υπνοδωμάτιο σε ...αποθήκη, τότε είναι πιθανό να έχετε κακό ύπνο, που ευθύνεται για στρες και επιδεινώνει τις ψυχικές ασθένειες.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για την εμφάνιση της διαταραχής της αποθησαύρισης, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τον ύπνο τους, σε σχέση με τους οπαδούς του ρητού «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά».

Η διαταραχή της αποθησαύρισης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι πάσχοντες συσσωρεύουν αντικείμενα, που πολλοί θα θεωρούσαν άχρηστα και δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους. Αυτό οδηγεί σε ακαταστασία, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά τους να λειτουργούν μέσα στους χώρους που ζουν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης αυτής της διαταραχής, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου με αποτέλεσμα να είναι πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Όσοι έχουν μανία με τη συγκέντρωση αντικειμένων αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα με τη λήψη αποφάσεων και εκτελεστικών λειτουργιών. Ο κακός ύπνος είναι γνωστό, ότι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία γενικά. Επομένως, αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακατάστατες κρεβατοκάμαρες γεμάτες με άχρηστα αντικείμενα που δε χρησιμοποιούν και κατά συνέπεια λιγότερο άνετα και δυσλειτουργικά κρεβάτια, οποιοσδήποτε υπάρχων κίνδυνος γνωστικών δυσλειτουργιών, κατάθλιψης και στρες μπορεί να αυξηθεί λόγω της κακής ποιότητας ύπνου», εξήγησε η Dr Pamela Thacher, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο St Lawrence University της Νέας Υόρκης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ.

Διαβάστε επίσης:

Μισή ώρα ύπνου το μεσημέρι μπορεί να διορθώσει μια κακή νύχτα

Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου «κλειδί» για την υγεία των νέων