ΥΓΕΙΑ

Αγγειοοίδημα: Πού οφείλεται, πότε είναι επικίνδυνο για τη ζωή

Το αγγειοοίδημα είναι το πρήξιμο που προκαλείται από την αύξηση του υγρού μεταξύ των κυττάρων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Αγγειοοίδημα: Πού οφείλεται, πότε είναι επικίνδυνο για τη ζωή

Εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως σε περιοχές με χαλαρό συνδετικό ιστό, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, τα δάκτυλα ή σπανιότερα στα γεννητικά όργανα. Σπανιότερα αγγειοοίδημα μπορεί να εμφανισθεί στο έντερο ή στο αναπνευστικό.

Το αγγειοοίδημα είναι σκληρό, δεν έχει πόνο και υποχωρεί μετά από ώρες μέχρι και λίγες ημέρες.

Πού οφείλεται

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Γι' αυτό είναι απαραίτητο ο αλλεργιολόγος να ελέγξει αν συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα, την κνίδωση, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι διαφορετική η θεραπεία.

Τόσο στην οξεία κνίδωση (διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες) όσο και στη χρόνια κνίδωση μπορεί να συνυπάρχει αγγειοοίδημα.

Σπανιότερα κνίδωση και αγγειοίδημα μπορεί να αποτελούν συμπτώματα αναφυλαξίας που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.

Όταν δεν υπάρχει κνίδωση το αγγειοοίδημα μπορεί να οφείλεται σε:
-Κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα.
-Ιδιοπαθές αγγειοίδημα.
-Στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

ekzema

Αγγειοοίδημα στο λάρυγγα

Σε παρακάτω καταστάσεις μπορεί να εμφανισθεί αγγειοοίδημα στον λάρυγγα:
-Αναφυλαξία
-Κληρονομικό και επίκτητο αγγειοοίδημα
-Αγγειοοίδημα από αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου.

Το αγγειοίδημα στον λάρυγγα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη ζωή γιατί εμποδίζει την αναπνοή λόγω της απόφραξης που δημιουργείται. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε το αγγειοοίδημα. Η αντιμετώπιση γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή από ειδικό αλλεργιολόγο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο τα κορτικοστεροειδή και τα αντιϊσταμινικά αρκούν για τη θεραπεία, σε άλλες πάλι καταστάσεις π.χ. στην αναφυλαξία είναι απαραίτητη η χρήση της αδρεναλίνης.

Σε πιο σπάνιες καταστάσεις, π.χ. στο κληρονομικό αγγειοίδημα, χρειάζονται ειδικά φάρμακα.

Αν εμφανίσετε επεισόδιο για πρώτη φορά πρέπει να πάτε σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ειδικά αν έγινε σύντομα μετά από κάποιο τσίμπημα εντόμου, κατά τη διάρκεια ή μετά από γεύμα ή αφού πήρατε κάποιο φάρμακο.

Εάν έχετε παρουσιάσει έστω και ένα επεισόδιο αγγειοιδήματος στο παρελθόν, πρέπει να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο για την περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνια αυθόρμητη κνίδωση: όταν η φαγούρα «κυριεύει» το σώμα