ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: ο ρόλος-κλειδί του λεπτού εντέρου

Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικές εντερικές αλλαγές σε σχέση με την παχυσαρκία, συγκεκριμένα μια ανατάραξη της ρύθμισης των σακχάρων και των λιπιδίων μπορεί να εξηγήσει προβλήματα στην υγεία μας.

Παχυσαρκία: ο ρόλος-κλειδί του λεπτού εντέρου

Εξαιτίας των πολλών αναδιπλώσεων, η επιφάνεια του εντέρου μας μπορεί να ισούται με ένα γήπεδο τένις. Οι ερευνητές τόνισαν ότι σε περίπτωση παχυσαρκίας το μέγεθος είναι ανάλογο τριών γηπέδων.

Πρώτη συνέπεια της αύξησης της επιφάνειας «ο οργανισμός των παχύσαρκων ατόμων λαμβάνει μια αυξημένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που κατευθύνονται στο έντερο κατά το γεύμα», λένε οι καθηγήτριες Édith Brot-Laroche και Karine Clément, οι οποίες διευθύνουν την έρευνα.

Επιπλέον παρατηρήθηκαν και άλλες πιο σοβαρές αλλαγές στο έντερο που επιδεινώνουν την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού στο λεπτό έντερο υπογραμμίζουν οι διευθύντριες. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι περισσότερα στα παχύσαρκα άτομα αλλάζουν την λειτουργία της εντερικής βλεννογόνου αλλά δεν την καταστρέφουν.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εκκρίνουν μόρια (κυτοκίνες) που διατηρούν τη φλεγμονή, σαν η βλεννογόνος συνεχώς να δέχεται επίθεση.

Η τιμή αυτής της χρόνιας φλεγμονής είναι μεγάλη για τον μεταβολισμό αφού αντιστέκεται στην ινσουλίνη, ορμόνη της οποίας ο ρόλος είναι να ρυθμίζει την είσοδο των υδατανθράκων (σακχάρων) στα εντερικά κύτταρα. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σακχάρων και των λιπιδίων σε άλλους ιστούς του σώματος, η οποία συμβάλλει στην επιδείνωση της παχυσαρκίας» οι ερευνητές εξηγούν.

Διαβάστε ακόμη:

Παχύσαρκες γυναίκες γεννούν παχύσαρκα παιδιά

Η παχυσαρκία στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου