ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σημαντικά τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής για τους διαβητικούς

Σημαντικά τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής για τους διαβητικούς

Η χειρουργική επέμβαση με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διαχείριση του διαβήτη μακροπρόθεσμα και μάλιστα μπορεί να παράσχει σημαντικότερα οφέλη από τις αλλαγές που υιοθετούν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Surgery.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η βαριατρική χειρουργική ίσως μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν καλύτερα τη νόσο, δεν είχε ερευνηθεί όμως κατά πόσο η επέμβαση είναι πιο αποτελεσματική από παρεμβάσεις στις καθημερινές συνήθειες.

Η βαριατρική χειρουργική συνιστάται συνήθως σε ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 ή σε άτομα με λίγο χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος που πάσχουν ταυτόχρονα από άλλες ασθένειες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 61 άτομα, ηλικίας 25 έως 55 ετών, που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Περίπου οι μισοί είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 30-34,9 (παχυσαρκία α' βαθμού) ενώ οι υπόλοιποι είχαν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, αναλόγως της θεραπευτικής παρέμβασης που τους επιβλήθηκε. Η μία ομάδα ακολούθησε για τρία χρόνια εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, το οποίο περιελάμβανε διατροφικές συστάσεις, γυμναστική, συμβουλευτική κ.α. Οι άλλες δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική, συγκεκριμένα είτε σε γαστρική παράκαμψη (RYGB) είτε σε λαπαροσκοπικά ρυθμιζόμενο γαστρικό ιμάντα (LAGB). Η χειρουργική επέμβαση συνδυάστηκε με ορισμένες ήπιες παρεμβάσεις όμοιες με αυτές της πρώτης ομάδας (όπως συμβουλευτική) για διάστημα δύο ετών.

Μετά από τρία χρόνια, έστω μερική ύφεση της νόσου παρατηρήθηκε στο 40% της ομάδας RYGB και στο 29% της ομάδας LAGB αλλά σε κανέναν από τους συμμετέχοντες της ομάδας των παρεμβάσεων στις καθημερινές συνήθειες. Μάλιστα, τρία από τα άτομα στην ομάδα RYGB και ένα άτομο από την ομάδα LAGB παρουσίασαν πλήρη ύφεση. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο έλεγχος του σακχάρου στις δύο ομάδες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική ήταν αποτελεσματικότερος.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής σε βάθος χρόνου, για παράδειγμα πέντε ή επτά χρόνια μετά την επέμβαση.

BEST OF NETWORK

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο

Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)

Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών

Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς

Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)

Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)

Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος

Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου