ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους φορώντας έγχρωμους φακούς επαφής.

Η χρήση έγχρωμων φακών επαφής είναι εύκολη και γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πόνο, φλεγμονή και σοβαρή λοίμωξη που θα οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Στο συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και φέρει τη σφραγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό», αναφέρει ο Thomas Steinemann, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

fakoi Αυτό το έχετε διαβάσει;
Τι μπορεί να πάθετε από την κακή χρήση των φακών επαφής

Οι χρωματιστοί φακοί επαφής συχνά προωθούνται ως προϊόντα μόδας ή κατατάσσονται στην κατηγορία των καλλυντικών. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται σαν «καπέλα», δηλαδή ένα νούμερο ταιριάζει σε όλα τα κεφάλια.

Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα.

Γι' αυτό είναι απαραίτητη η μέτρηση του οφθαλμού από τον ειδικοί και η συνταγογράφηση του κατάλληλου μεγέθους φακού επαφής.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις που το μάτι έχει μία αρχόμενη λοίμωξη, ένα φακός μπορεί να την επιδεινώσει και να οδηγήσει μείωση της όρασης, ενώ παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το όργανο.

 

Διαβάστε επίσης:
Δείτε γιατί δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής όλη μέρα