ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Ελάχιστες οι πιθανότητες επιστροφής στο φυσιολογικό βάρος

Οι πιθανότητες να επιστρέψει ένας άνδρας άμεσα σε φυσιολογικό βάρος αφού εκδηλωθεί η παχυσαρκία είναι μία στις 210, ενώ για τις γυναίκες μία στις 124, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας.

Παχυσαρκία: Ελάχιστες οι πιθανότητες επιστροφής στο φυσιολογικό βάρος

Οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου που εκπόνησαν τη μελέτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος με στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτυγχάνουν παταγωδώς. Ζητούν να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερες πολιτικές δημόσιας υγείας ώστε να προληφθούν εξ αρχής πολλά περιστατικά παχυσαρκίας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Alison Fildes αναφέρει πως οι παρεμβάσεις για τα άτομα που ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος θα πρέπει να εστιάζουν στην πρόληψη της αύξησης του βάρους και στις εντατικές προσπάθειες απώλειας ακόμη και λίγων κιλών. Η ερευνήτρια συμπληρώνει πως οι τρέχουσες στρατηγικές που εστιάζουν στον περιορισμό θερμίδων και στην ενθάρρυνση για σωματική άσκηση αποδεικνύονται αναποτελεσματικές για τους περισσότερους ασθενείς, καθώς δεν φαίνεται να βοηθούν να χαθούν τα περιττά κιλά και να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 278.982 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 2004 και 2014, μελετώντας τον ηλεκτρονικό ιατρικό τους φάκελο. Εξαιρέθηκαν από τη μελέτη άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.283 άνδρες και 2.245 γυναίκες κατάφεραν να επιστρέψουν σε φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, οι πιθανότητες για τα παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος 30-35) να χάσουν σημαντικό βάρος σε βάθος 12μήνου ήταν μία στις 210 για τους άνδρες και μία στις 124 για τις γυναίκες. Για τα άτομα με νοσηρή παχυσαρκία (με Δείκτη Μάζας Σώματος 40-45), οι πιθανότητες ήταν μία στις 1.290 για τους άνδρες και μία στις 677 για τις γυναίκες.

Οι πιθανότητες για μικρή απώλεια βάρους, συγκεκριμένα κατά 5% επί του συνολικού σωματικού βάρους, ήταν περισσότερες, μία στις 12 για τους άνδρες και μία στις 10 για τις γυναίκες σε ένα έτος, ωστόσο τα περισσότερα από τα άτομα που πέτυχαν το στόχο αυτό επέστρεψαν και πάλι στα παλιά τους κιλά σε βάθος πενταετίας.