ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να κάνετε παιδί; Ποιοι μήνες αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την επιτυχία των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να ισχύει το ίδιο και για τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσικό τρόπο.

Θέλετε να κάνετε παιδί; Ποιοι μήνες αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας

Επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης (UZ Ghent), στο Βέλγιο, εξέτασαν τα αποτελέσματα των εξωσωματικών που έκαναν 6.000 γυναίκες σε διάστημα έξι ετών, συγκρίνοντας τις εκβάσεις τους με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον μήνα που προηγήθηκε της εξωσωματικής.

Έτσι διαπίστωσαν πως όταν επικρατούσε ηλιοφάνεια, μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, βελτιωνόταν ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων, τα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και οι γεννήσεις βρεφών.

Μάλιστα η διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας δεν ήταν διόλου αμελητέα, αφού τα ποσοστά των γεννήσεων βρεφών από 14% που ήταν στις γυναίκες οι οποίες έμειναν έγκυοι χειμώνα, έφταναν το 19% σε όσες έμειναν έγκυοι φθινόπωρο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση πιθανώς οφείλεται στην βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας μοιραία είναι αυξημένη κατά τους μήνες της ηλιοφάνειας. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης βελτιώνουν την ποιότητα των παραγομένων ωαρίων και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και έκβασης της εγκυμοσύνης.
...και στους άντρες

Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη, η οποία διήρκησε 11 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 5.188 άνδρες, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Κέντρο για την Αναπαραγωγική Αδυναμία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα, στην Ιταλία.

Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, τα σπερματοζωάρια είναι πιο κινητικά τους μεσαίους μήνες του χρόνου και δύο φορές πιο κινητικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιανουαρίου.

Η καλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της γονιμότητας, διότι έχουν μεγάλη απόσταση να διανύσουν από τον κόλπο της γυναίκας έως την σάλπιγγα όπου επιτυγχάνεται η σύλληψη. Για να υπάρχουν ικανοποιητικές πιθανότητες φυσικής σύλληψης, το τουλάχιστον 50% των σπερματοζωαρίων του άνδρα πρέπει να έχει πολύ καλή κινητικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Chronobiology International», η μελέτη τους έδειξε ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι μέγιστη το καλοκαίρι και χαμηλότερη το χειμώνα. Επιπλέον, ο αριθμός των ανδρών με τουλάχιστον 40% κινητικά σπερματοζωάρια ήταν 65,3% το καλοκαίρι και μόνο 50% τον χειμώνα.

Αυτό σημαίνει ότι «ορισμένες παράμετροι του ανθρώπινου σπέρματος υπόκεινται σε εποχιακές διακυμάνσεις οι οποίες μπορεί αν επηρεάσουν την ικανότητα τεκνοποίησης» έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλφρέντο Ντι Τζιόρτζι.

Διαβάστε επίσης:
Ένα χρήσιμο sex tip για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί
Εχθροί της γονιμότητας που δεν πάει το μυαλό σας