ΥΓΕΙΑ

Μήπως έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας; Δώστε βάση σε αυτά τα σημάδια

Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται στους ενδοκρινείς αδένες και μεταφέρονται μέσω τους αίματος στα όργανα.

Μήπως έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας; Δώστε βάση σε αυτά τα σημάδια

Οι ορμονικές διαταραχές οφείλονται σε υπέρ ή υποπαραγωγή των ορμονών ή σε ανικανότητα του κάθε οργάνου να ανταποκριθεί σε αυτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διάθεση και να προκαλούνται εμφανή συμπτώματα, άλλοτε έντονα και άλλοτε όχι.

Η ισορροπία των ορμονών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, είναι πιθανό να πάσχετε από ορμονικές διαταραχές.

Αίσθημα κόπωσης
Αν κοιμάστε αρκετές ώρες και εν τούτοις νιώθετε κουρασμένοι, είναι πιθανό να έχετε κάποια ορμονική ανισορροπία. Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο στρες ή κόπωση των επινεφριδίων, έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του Κιρκαδικού ρυθμού. Αν αυτός διαταραχτεί, οδηγεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μέσα στην ημέρα. Το αίσθημα κόπωσης μπορεί επίσης να προκληθεί από υποθυρεοειδισμό.

Αύξηση βάρους
Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά, ίσως αυτό δεν οφείλεται σε λάθος διατροφή αλλά στις ορμόνες σας. Η κορτιζόλη, η λεγόμενη «ορμόνη του στρες», εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Όταν η παραγωγή της διαταράσσεται είτε από το στρες είτε από κάποια άλλη αιτία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, ορίζοντας παράλληλα και το μέρος που αυτό θα συσσωρευτεί.
Έχει βρεθεί ότι η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση «τοξικού λίπους» στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κι άρα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Υπερβολική εφίδρωση
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση συχνά υποφέρουν από εξάψεις. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις σε γυναίκες και άντρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων με το ενδοκρινικό σύστημα, τα οποία προκύπτουν από υπερβολική ή μειωμένη παραγωγή ορμονών όπως η σεροτονίνη.

Λιγούρες
Αν έχετε έντονη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης, ενδέχεται να αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα σας.

Αϋπνία
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση συχνά υποφέρουν από αϋπνίες και διακεκομμένο ύπνο. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία των ορμονών. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει μέχρι και 10 διαφορετικές ορμόνες. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα όρεξης, γονιμότητας, καρδιαγγειακής και ψυχικής υγείας.

Μειωμένη λίμπιντο
Η ορμονική ανισορροπία οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η έλλειψη ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο ακόμα και στις γυναίκες. Αυτές οι ορμόνες παράγονται στους άντρες από τους όρχεις και στις γυναίκες από τις ωοθήκες.

Διαβάστε επίσης:
Κόπωση επινεφριδίων: Η μυστική αιτία που έχετε εξάντληση
Πώς θα καταλάβετε ότι ο θυρεοειδής σας... τεμπελιάζει!