ΥΓΕΙΑ

Πόνοι τοκετού: Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει η έγκυος για να τους μειώσει

Οι πόνοι του τοκετού, όσο δυσάρεστοι και αν είναι, βοηθούν στην ομαλή εξέλιξη της γέννησης του παιδιού.

Πόνοι τοκετού: Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει η έγκυος για να τους μειώσει

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον πόσο, το γυναικείο σώμα αντιδρά ενστικτωδώς με κινήσεις και αλλαγές θέσεων, που βοηθούν το μωρό να βρει την ιδανική θέση για την έξοδό του στον κόσμο.

Τι μπορεί να κάνει όμως μία έγκυος για να βοηθηθεί σε έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τοκετό;

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Αναισθησιολόγων, κάτι πάρα πολύ απλό και ευχάριστο, όπως μια βόλτα στον ήλιο.

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με εντονότερη αίσθηση πόνου στον τοκετό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 93 γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά και με επισκληρίδιο αναισθησία. Όσες είχε διαγνωστεί ότι διέθεταν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, χρειάστηκε να λάβουν μεγαλύτερη δόση αναισθητικού στη φάση των ωθήσεων.

«Φαίνεται πως η πρόσληψη και αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου όταν έρθει η ώρα του τοκετού», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Geeler M.D., αναισθησιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η βιταμίνη D συνδέεται με την ικανότητα του οργανισμού να κινητοποιήσει την έκκριση αναλγητικών ουσιών, όταν μειώνεται η ικανότητά του να αντιμετωπίσει την αίσθηση του πόνου.

Εκτός από τις ωδίνες, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης και μολύνσεων.

Η βιταμίνη D υπάρχει στα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα λιπαρά ψάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της όμως (90%) συντίθεται στον οργανισμό με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.

Γι' αυτό και πρέπει να μας βλέπει ο ήλιος, τουλάχιστον για 15 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:
Το μυστικό για πιο γρήγορο και ανώδυνο τοκετό!
«Έσπασαν τα νερά»: Τι σημαίνει επί της ουσίας