ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η μείωση του αλατιού

Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η μείωση του αλατιού

Όσο απαραίτητο είναι για την καλή λειτουργία του οργανισμού, τόσο επιβλαβές μπορεί να γίνει όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο λόγος για το αλάτι και την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης, που απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την ιατρική κοινότητα.

Περίπου το 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η μείωση του αλατιού, απομακρύνει τον έλεγχο υπέρτασης.

Σύμφωνα με τα νεώτερα επιστημονικά ευρήματα όμως, η μείωση του αλατιού απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό, η στένωση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και ο πιθανός θάνατος λόγω των συγκεκριμένων παθήσεων.

Οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, επωφελούνται από 25% μείωση του κινδύνου να υποστούν καρδιαγγειακό νόσημα.

Μακροχρόνιες ερευνητικές εργασίες, δείχνουν τώρα ότι η μείωση του αλατιού μειώνει το μακροχρόνιο κίνδυνο για μελλοντική καρδιαγγειακή πάθηση. Συγκεκριμένα σε 2 ξεχωριστές έρευνες, συνολικά 3.126 άτομα που παρουσίαζαν προ-υπέρταση (η πίεση τους βρισκόταν στα άνω όρια αυτού που θεωρείται κανονικό), συμμετείχαν σε θεραπευτικές δοκιμές με μείωση του αλατιού της διατροφής.

Οι συμμετέχοντες μείωναν κατά 25% έως 35% το αλάτι από τη διατροφή τους, δηλαδή από 10 γρ. σε 7 γρ. καθημερινά. Παράλληλα, υπήρχε και μια άλλη ομάδα ατόμων, με ανάλογα χαρακτηριστικά που λάμβανε μέρος στις έρευνες αυτές, η οποία όμως δεν μείωνε την πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή. Οι 2 μελέτες για το θέμα της υπέρτασης, τερματίστηκαν το 1990 και το 1995, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη όλων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι αυτοί που μείωναν το αλάτι διατροφής κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνέχισαν ως επί το πλείστον να μειώνουν το αλάτι που έτρωγαν.

Στα 10 έως 15 χρόνια που πέρασαν μετά το τέλος των 2 ερευνών, οι γιατροί τεκμηρίωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν προ-υπέρταση και συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι της διατροφής τους, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τις εν λόγω παθήσεις.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε αλάτι δεν ξεπερνούν την ποσότητα που περιέχεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού δηλαδή 5-6 γρ.

 

Διαβάστε επίσης:
Το πολύ αλάτι επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία
Το αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από τα μικρόβια
Οι τροφές και τα ροφήματα που ανεβάζουν την πίεση

BEST OF NETWORK

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Πώς θα «ανοίξουν» σχολεία, καταστήματα - Τι θα ισχύει με τα SMS

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: «Βόμβα» Πέτσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα

Καιρός - Αρναούτογλου: Ερχονται διαδοχικά βαρομετρικά και ψυχρή εισβολή

Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 29/11 έως 05/12: Πολύς ντόρος για το τίποτα!

Όλγα Φαρμάκη: Η αποκλειστική συνέντευξη για την εγκυμοσύνη της και το Survivor

Eφαρμογή έπος: Dating app αποκλειστικά για όσους δεν έχουν μαλλί!

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο (εικόνες)

Προσοχή! Εχετε κάποιο από αυτά τα 10 passwords; Αλλάξτε το αμέσως (vid)

Αγγλικά: Για ποιο λόγο είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου;

Η Σολωμού είπε δημόσια αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Χριστούγεννα 2020