ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η μείωση του αλατιού

Ποιες ασθένειες προλαμβάνει η μείωση του αλατιού

Όσο απαραίτητο είναι για την καλή λειτουργία του οργανισμού, τόσο επιβλαβές μπορεί να γίνει όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο λόγος για το αλάτι και την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης, που απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την ιατρική κοινότητα.

Περίπου το 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η μείωση του αλατιού, απομακρύνει τον έλεγχο υπέρτασης.

Σύμφωνα με τα νεώτερα επιστημονικά ευρήματα όμως, η μείωση του αλατιού απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό, η στένωση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και ο πιθανός θάνατος λόγω των συγκεκριμένων παθήσεων.

Οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, επωφελούνται από 25% μείωση του κινδύνου να υποστούν καρδιαγγειακό νόσημα.

Μακροχρόνιες ερευνητικές εργασίες, δείχνουν τώρα ότι η μείωση του αλατιού μειώνει το μακροχρόνιο κίνδυνο για μελλοντική καρδιαγγειακή πάθηση. Συγκεκριμένα σε 2 ξεχωριστές έρευνες, συνολικά 3.126 άτομα που παρουσίαζαν προ-υπέρταση (η πίεση τους βρισκόταν στα άνω όρια αυτού που θεωρείται κανονικό), συμμετείχαν σε θεραπευτικές δοκιμές με μείωση του αλατιού της διατροφής.

Οι συμμετέχοντες μείωναν κατά 25% έως 35% το αλάτι από τη διατροφή τους, δηλαδή από 10 γρ. σε 7 γρ. καθημερινά. Παράλληλα, υπήρχε και μια άλλη ομάδα ατόμων, με ανάλογα χαρακτηριστικά που λάμβανε μέρος στις έρευνες αυτές, η οποία όμως δεν μείωνε την πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή. Οι 2 μελέτες για το θέμα της υπέρτασης, τερματίστηκαν το 1990 και το 1995, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη όλων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι αυτοί που μείωναν το αλάτι διατροφής κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνέχισαν ως επί το πλείστον να μειώνουν το αλάτι που έτρωγαν.

Στα 10 έως 15 χρόνια που πέρασαν μετά το τέλος των 2 ερευνών, οι γιατροί τεκμηρίωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν προ-υπέρταση και συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι της διατροφής τους, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τις εν λόγω παθήσεις.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε αλάτι δεν ξεπερνούν την ποσότητα που περιέχεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού δηλαδή 5-6 γρ.

 

Διαβάστε επίσης:
Το πολύ αλάτι επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία
Το αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από τα μικρόβια
Οι τροφές και τα ροφήματα που ανεβάζουν την πίεση

BEST OF NETWORK

Σχολεία: Άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Θεσσαλονίκη: Μέλος της ασφαλείας της ΠΑΕ Άρης ο ένας από τους δράστες της αιματηρής συμπλοκής

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Μπεκατώρου: Ξέσπασμα της τότε 11χρονης αθλήτριας - «Ήταν βιασμός με όλο το νόημα» (video)

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Χαλάρωση περιορισμών: Δεν βιάζονται κυβέρνηση και ειδικοί για ανοίγματα – Πάει πίσω η εστίαση

Ανθή Σαλαγκούδη: Σε βίντεο του 2018 είχε προβλέψει τη συμμετοχής της στο Survivor; (vid)