Τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η μέση πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg νατρίου την ημέρα, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι τα 1.500 mg.
Το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου στη δυτική διατροφή δεν προέρχεται από την αλατιέρα, αλλά από έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, αλλαντικά και κονσερβοποιημένες σούπες.
Οι ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι αυτή η υπερβολική κατανάλωση τροφοδοτεί μια εθνική επιδημία υψηλής αρτηριακής πίεσης, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Νέα ανάλυση ερευνητών στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), διαπίστωσε ότι η μείωση του νατρίου ή η υιοθέτηση φιλικής προς την καρδιά διατροφής, γνωστής ως δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), δηλαδή σκλήρυνσης των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.
Επιπλέον, ο συνδυασμός της δίαιτας DASH και της μείωσης της πρόσληψης νατρίου είχε αθροιστικά αποτελέσματα, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη για μια πολιτική δημόσιας υγείας που θα δίνει προτεραιότητα στις προσπάθειες μείωσης του αλατιού σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ακόμη και με μέτρια αποτελέσματα», δήλωσε η γιατρός και κύρια συγγραφέας της μελέτης Hanna M. Knauss.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ακόμη και η μέτρια μείωση του νατρίου μπορεί να είναι ευεργετική και να αποτελεί ένα πιο εφικτό στόχο για τη διατήρηση της υγείας».
Η δίαιτα DASH, που αναπτύχθηκε μέσω έρευνας χρηματοδοτούμενης από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη και τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Δίνει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Ταυτόχρονα προβλέπει τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και προστιθέμενων σακχάρων. Η διατροφή DASH περιλαμβάνει τέσσερις έως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα και ενθαρρύνει την κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, όπως πουλερικά, ψάρια και όσπρια, ενώ περιορίζει το κόκκινο κρέας σε δύο ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα. Προβλέπει επίσης τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.
Για να αξιολογήσουν την επίδραση της μείωσης του νατρίου στην αρτηριακή πίεση —μόνη της και σε συνδυασμό με τη διατροφή DASH— η Knauss και οι συνεργάτες της χώρισαν τυχαία 390 ενήλικες με αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ομάδες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε τη διατροφή DASH είτε τυπική αμερικανική διατροφή.
Σε κάθε ομάδα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα από τα τρία επίπεδα νατρίου: υψηλό (αντιπροσωπευτικό της τυπικής αμερικανικής διατροφής), ενδιάμεσο (που ανταποκρίνεται στις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες οδηγίες), και χαμηλό (με σκοπό να δοκιμαστούν τα αποτελέσματα της πρόσληψης νατρίου κάτω από τα συνιστώμενα όρια).
Μετά από περίοδο 12 εβδομάδων, η ανάλυση αποκάλυψε ότι τόσο η δίαιτα DASH όσο και η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου μείωσαν ανεξάρτητα τις βαθμολογίες κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου των συμμετεχόντων. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου, ακόμη και όταν δεν επιτεύχθηκαν οι πιο επιθετικοί στόχοι. Τόσο τα χαμηλά όσο και τα μεσαία επίπεδα πρόσληψης νατρίου ήταν ευεργετικά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε όταν οι δύο παρεμβάσεις συνδυάστηκαν.
«Σε σύγκριση με την τυπική αμερικανική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η μείωση του νατρίου στα συνιστώμενα επίπεδα ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, μείωσε σημαντικά τις βαθμολογίες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, με τα μεγαλύτερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στις γυναίκες, τους μαύρους ενήλικες και τους συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου II κατά την έναρξη της μελέτης», δήλωσε ο γιατρός και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Stephen P. Juraschek.
«Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυστηρότερες διατροφικές οδηγίες και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που μπορούν να εφαρμοστούν ρεαλιστικά και να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Cardiology.