ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Φυσικοί τρόποι για να τη νικήσεις

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, είναι μια χρόνια πάθηση και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου παγκοσμίως.

Υπέρταση: Φυσικοί τρόποι για να τη νικήσεις

Αποτελεί την πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και τη δεύτερη αιτία καρδιακού εμφράγματος.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται από 100 έως 140 mmHg συστολική (ανώτατη μέτρηση) και από 60 έως 90 mmHg διαστολική (κατώτατη μέτρηση). Υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση εάν είναι μονίμως σε επίπεδα 140/90 mmHg ή παραπάνω.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή πρόσληψης βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.

Πιο συγκεκριμένα:

-Διατηρείστε κανονικό βάρος σώματος (π.χ. δείκτης μάζας σώματος 20–25 kg/m2).

-Μειώστε τη διατροφική πρόσληψη νατρίου σε <100 mmol/ημέρα (<6 g χλωριούχου νατρίου ή <2,4 g νατρίου την ημέρα).

-Ασκηθείτε τακτικά. Προτιμήστε την αερόβια άσκηση, όπως το έντονο περπάτημα. Η συχνή αερόβια άσκηση -περίπου 30 λεπτά, 5 ως 7 φορές την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει και το στρες και την αρτηριακή πίεση τόσο, ώστε να μειωθεί κατά 20% η θνησιμότητα.

-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από 3 μονάδες την ημέρα για τους άνδρες και μέχρι 2 μονάδες την ημέρα για τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:
Κατάθλιψη και υπέρταση «ένοχες» για έμφραγμα μυοκαρδίου
Ο ρόλος του καλίου στην υπέρταση