ΥΓΕΙΑ

Παράξενα σημάδια στη γλώσσα: Αποκωδικοποιήστε τα μέσα από φωτογραφίες

Οι διατροφικές και άλλες καθημερινές μας συνήθειες αλλά και διάφορες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα και την υφή της γλώσσας.

Παράξενα σημάδια στη γλώσσα: Αποκωδικοποιήστε τα μέσα από φωτογραφίες

Δείτε μέσα από φωτογραφίες τέσσερα παράξενα σημάδια που εμφανίζονται στη γλώσσα και τι μπορεί να σημαίνουν.

1. Γεωγραφική γλώσσα

geographic tongue 1

Η αλλοίωση είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν συνδέεται με κάποιο είδος λοίμωξης ή κάποια μορφή καρκίνου. Μια υγιής γλώσσα καλύπτεται από μικροσκοπικά, ροζ ή λευκά εξογκώματα που ονομάζονται γλωσσικές θηλές. Όταν απουσιάζουν θηλές από κάποιο σημείο της γλώσσας, η υφή της γλώσσας στο συγκεκριμένο σημείο αλλοιώνεται και η επιφάνεια κοκκινίζει. Οι παράγοντες που προκαλούν τη γεωγραφική γλώσσα παραμένουν άγνωστοι, συχνά όμως το σύμπτωμα υποχωρεί από μόνο του. Εάν παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία ή φλεγμονή, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη λήψη αναλγητικής ή αντιφλεγμονώδους αγωγής ή τη λήψη συμπληρώματος.

2. Μαύρη γλώσσα με χνούδι

black hairy tongue

Το σύμπτωμα είναι αρκετά τρομακτικό, μπορεί όμως να οφείλεται σε ακίνδυνος παράγοντες, όπως η υπερκατανάλωση καφέ. Η αλλοίωση στο χρώμα και την υφή της γλώσσας οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση βακτηρίων ή μυκήτων στη στοματική κοιλότητα. Η κακή στοματική υγιεινή και η αφυδάτωση είναι δύο πιθανές αιτίες συσσώρευσης των μικροοργανισμών.

3. Ρηγμάτωση της γλώσσας

fissured tongue

Πρόκειται για το σχηματισμό αυλακώσεων ή ρωγμών στην επιφάνεια της γλώσσας. Το βάθος της ρηγμάτωσης ποικίλλει, όμως συνήθως η αλλοίωση είναι πιο έντονη στο μέσο της γλώσσας. Το σύμπτωμα δεν θεωρείται επικίνδυνο και σπάνια χορηγείται θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

4. Λευκοπλακία

leukoplakia

Η λευκοπλακία είναι μια πάθηση που συνοδεύεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων επάνω στη γλώσσα, εσωτερικά στο μάγουλο ή επάνω στα ούλα. Η λευκοπλακία δεν είναι πάντα επικίνδυνη, έχει συνδεθεί όμως με τα πρώτα στάδια καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Διαβάστε επίσης:

Γλωσσίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση
Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας
Τι να κάνετε αν κάψετε τη γλώσσα σας